Trombit riehuivat merellä ­– Pyhämaan ja Kustavin välisellä merialueella samanaikaisesti seitsemän vesipatsasta

Taivas on ollut viikonloppuna Ahvenanmaalla ja Turunmaan saaristossa paikoin hyvin uhkaavan näköinen. Säätyyppi on synnyttänyt trombeja, joita merialueilla kutsutaan vesipatsaiksi.
Länsi-Suomen merivartioston työntekijä ikuisti yhteen kuvaan yhteensä seitsemän vesipatsasta eli merellä liikkuvaa trombia: Kuva: Länsi-Suomen merivartioston Twitter-tili

Länsi-Suomen merivartiosto julkaisi maanantaina Twitter-tilillään vaikuttavan kuvan merellä liikkuvista trombeista. Kyseessä on sääilmiö, joka on veneilijälle vaarallinen tai peräti kohtalokas, jos se osuu kohdalle. Trombissa on kyse samasta ilmiöstä kuin tornadossa. Nimi vain vaihtuu, kun se jyllää Pohjois-Amerikan sijaan kotimaassa.

Mikä on trombi?

Ilmatieteen laitoksen mukaan trombi on raju, paikallinen, suppea-alainen ja kestoltaan yleensä lyhyt paikallinen pyörretuuli.

Trombi syntyy kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen. Pyörteen yhteys yllä olevaan pilveen on usein havaittavissa pilven pohjasta alaspäin työntyvänä pilvipisaroista koostuvana suppilomaisena muodostelmana, jota kutsutaan suppilopilveksi.

Maan tai veden pinnassa trombin halkaisija on tavallisesti vain muutamia kymmeniä tai satoja metrejä. Pyörteen tekee näkyväksi sen nostama pöly ja muu maasta irronnut aines tai vesialustalla pyörteen nostamat pärskeet.

Trombissa ilma pyörii nopeasti pystyakselinsa ympäri. Pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa, ja se aiheuttaa usein tuhoja kulkureitillään. Trombin voimakkuus voidaan arvioida sen aiheuttamien tuhojen perusteella.

Vesistöalueilla esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi.

Trombi on sama ilmiö kun tornado, mutta Suomessa ja monissa Euroopan maissa esiintyvistä tapauksista käytetään nimitystä trombi. Pohjois-Amerikassa ilmiötä kutsutaan tornadoksi.

Etenkin alkukesällä pilvettömässä säässä esiintyviä pölypyörteitä luullaan usein trombeiksi. Ne eivät tosin synny kuuro- tai ukkospilven yhteyteen.

Lue lisää trombeista Ilmatieteen laitoksen artikkelista.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi