Suomessa tapahtuu vuosittain 5000–6000 veneilyvahinkoa – Venevakuutuksista maksetut korvaukset nousussa

Veneilysesonki käy nyt kuumimmillaan. Edelliset kaksi kautta ovat olleet ennätysvilkkaita veneilyn vinkkelistä. Onnettomuuksien määrä on pysytellyt lähes samana, mutta korvaussummat ovat kasvaneet viime vuosina, Finanssiala ry:n tilastot kertovat.
karilleajo
Viime vuosina on tapahtunut myös vauhdikkaampia “ulosajoja” veneillä. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Finanssiala ry:n tilastojen mukaan venevakuutuksesta korvataan Suomessa vuosittain keskimäärin noin 5 000–6 000 venevahinkoa. Määrä kattaa kaikkien vakuutusyhtiöiden korvaamat venevahingot, ja mukana on myös jonkin verran varkausvahinkoja.

Vahinkomäärissä ei ole tapahtunut kovin suuria muutoksia parin viime vuosikymmenen aikana, mutta maksettujen korvausten määrä on noussut. Korvaussummat ovat viime vuosina olleet olleet noin 15–16 miljoonaa euroa vuodessa.

Syyllinen löytyy ruorin ja penkin välistä

Yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin.

– LähiTapiolassa veneilyvahinkojen määrä kasvoi ensimmäisenä eli vuoden 2020 pandemiakesänä 15 prosenttia kesään 2019 verrattuna. Viime kesänä 2021 vahinkoja sattui myös, mutta korvattujen vahinkojen määrä väheni hieman edelliseen vuoteen verrattuna, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Marko Tolonen kertoo.

Yleisimpiä veneillessä sattuvia vahinkoja ovat pohjakosketukset ja karilleajot. 

– Lisäksi korvaamme venevakuutuksesta vuosittain satoja törmäysvahinkoja, joissa on osuttu esimerkiksi laituriin tai toiseen veneeseen, Tolonen sanoo.

Kaikkiaan näitä edellä mainittuja vahinkoja sattuu Suomessa vuosittain useampia tuhansia. Korjauskustannukset ovat näissä keskimäärin muutaman tuhannen euron luokkaa.

Alkoholi lisää onnettomuuksia

LähiTapiolan tilastojen mukaan vesillä vahinkoja sattuu enemmän nuoremmille ja kokemattomammille veneilijöille. Riskitilanteita syntyy, jos ei osata huomioida muita vesillä liikkujia ja tunneta vesiliikenteen sääntöjä.

Tolonen muistuttaa, että moni onnettomuus olisi myös vältettävissä, jos vesille lähdettäisiin selvin päin: veneen kuljettaminen alkoholin vaikutuksen alaisena lisää onnettomuuksia.

Vakuutusyhtiö voi saada tiedon alkoholin osuudesta vahinkoon esimerkiksi silloin, jos asia etenee poliisitutkintaan. 

Mikäli alkoholilla on ollut osuutta vahinkoon, vakuutukseen kuuluvien suojeluohjeiden perusteella korvausta voidaan alentaa tai evätä se kokonaan.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi