Saimaan verkkokalastuskielto päättyy kesäkuun lopussa – WWF pyytää kalastajia pitämään verkot naulassa vielä heinäkuun saimaannorppien suojelemiseksi

Luonnonsuojelujärjestö WWF muistuttaa, että saimaannorpan kuuttien suojelemiseksi verkot olisi hyvä pitää poissa vesistä vielä heinäkuun ajan. Myös katiskat tulisi päivittää norppaystävällisiksi.
Saimaannorppa luokitellaan edelleen erittäin uhanalaiseksi lajiksi, vaikka kanta onkin saatu elpymään takavuosista. Kuva: Juha Taskinen / WWF

Saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy 30. kesäkuuta. Saimaalla kalastavien on kuitenkin syytä päivittää katiska norppaystävälliseksi ja jättää verkot naulaan myös heinäkuussa, sillä ne ovat todellinen uhka etenkin kuuteille.

Puolet kaikista saimaannorpan kalaverkkokuolemista on WWF:n mukaan viime vuosina tapahtunut juuri heinäkuussa, jolloin kevään ja alkukesän verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisillä lisääntymisalueilla päättyy.

”Saimaalla on mahdollista kalastaa norppaystävällisesti ongella, uistimella tai norppaturvallisella katiskalla”

Vaarallisimpia kalaverkot ja väärän malliset katiskat ovat etenkin itsenäistä elämää aloitteleville kuuteille.

– Kaikki kalaverkot ovat saimaannorpalle vaaraksi. Meiltä monesti kysytään, miten saimaannorppaa voi suojella, ja tehokkain keino on jättää Saimaalla kaikki verkot kuivalle maalle ja päivittää katiska norppaturvalliseen malliin, sanoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Saimaalla on mahdollista kalastaa norppaystävällisesti ongella, uistimella tai norppaturvallisella katiskalla, jossa on jäykistetty nielu, joka aukeaa enintään 15 sentin laajuiseksi. Kaikki katiskat, joista kuutti mahtuu sisään, ovat norpalle vaarallisia.

Muikut saa monessa paikassa paikallisilta ammattikalastajilta, jotka kalastavat muikut norppaturvallisesti troolilla.

– Samalla tulee tukeneeksi tärkeää paikalliselinkeinoa, Tolvanen vinkkaa.

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset annetaan aina viideksi vuodeksi kerrallaan.

Edellisen kerran kalastusrajoituksia päivitettiin vuonna 2021. Tietyt norpalle kaikkein vaarallisimmat pyydystyypit, kuten monisäikeisestä tai -kuituisesta langasta tehdyt verkot ja riimuverkot on kielletty asetusalueella ympärivuotisesti.

Edellisellä viisivuotiskaudella 2016–2020 puolet havaituista saimaannorpan verkkokuolemista tapahtui heinäkuussa. Kaikkiaan viiden vuoden aikana verkkoihin havaittiin hukkuneen 22 norppaa, joista 11 oli hukkunut verkkoon heinäkuussa. Metsähallitus on arvioinut saavansa tietoonsa noin 40 prosenttia saimaannorppien kokonaiskuolleisuudesta.

Katso video köllöttelevästä norpanpoikasesta eli kuutista alla olevasta kuvakkeesta tai tästä linkistä.

Video: WWF

Lue lisää aiheesta:

Mitä jokaisen Saimaalla veneilevän pitäisi tietää norpasta? – Anna saimaannorpan maata lepokivellään rauhassa (23.5.2022)

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi