Roska-Roope kerää pintaroskaa vesistöistä tänäkin kesänä – Veneen voi bongata viikonloppuna Ruisrockista ja Aurajoelta

Pidä Saaristo Siistinä ry:n sähköllä kulkeva roskienkeruuvene Roska-Roope kiertää kesällä jälleen eri puolella Suomea putsaamassa vesistöjä pinnalla kelluvasta roskasta.
Tänä kesänä Roska-Roopen miehistönä toimivat PSS ry:n kesätyöntekijät Vilho Järvi ja Eeli Heinä. Kuva: PSS ry

Turussa voi viikonloppuna bongata Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry:n roskienkeruuveneen. ”Roska-Roopen” voi bongata Aurajoesta sekä Ruissalon Kansapuiston rannan edustalta Ruisrockin aikana.

Tänä kesänä Roska-Roopen miehistönä toimivat PSS ry:n kesätyöntekijät Vilho Järvi ja Eeli Heinä. Roskien keräämisen lisäksi roskienkeruuveneellä halutaan tuoda vesistöjen roskaantumisongelma näkyväksi ja herättää keskustelua.

PSS:n mukaan 70 % roskista vajoaa pohjaan, 15 % rantautuu ja 15 % jää kellumaan vesipatsaaseen ja pinnalle. Siksi on tärkeää saada ne talteen ennen uppoamista. 

Kesällä 2021 Roska-Roopen kerätyimpiä roskia olivat muun muassa muovipussit, karkkipaperit, nuuskakiekot, maskit, pullot ja tölkit. PSS ry haluaakin muistuttaa, että mikään roska ei kuulu vesistöön, ja ihmiset voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa tähän.

5,5 metriä pitkä katamaraanityyppinen Roska-Roope on itsessään ympäristöystävällinen, sillä se kulkee sähkömoottorien voimin ja saa virtansa katolla olevista aurinkopaneeleista.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi