Poliisi: Venevarkaita kiinnostaa yhä useammin veneen kallis elektroniikka  – Koronarajoitusten poistuminen lisäämässä venevarkauksia

Vanhassa laulussa todetaan, että kevät toi maalarin, muurarin sekä rannoille hampparin. Laulun nykyversioon pitäisi päivittää, että kevät toi rannoille myös rosvon.
Poliisi varoittaa nousevasta venevarkauksien ilmiöstä, jossa veneeseen tunkeudutaan ja varastetaan veneen elektroniikkaa. Kuva: Poliisi

Veneisiin kohdistuvat varkaudet ovat lisääntymässä. Poliisi kertoo yleistyvästä suuntauksesta, jossa venevaras tunkeutuu veneeseen kalliin veneilyelektroniikan perässä. Poliisi huomauttaa myös, että koronaepidemian torjumiseksi määrättyjen matkustusrajoitusten poistuminen lisää perämoottoreiden ja venetarvikkeiden varkauksia.

– Muualla Euroopassa on tullut ilmi, että veneiden ja perämoottoreiden lisäksi anastusrikosten kohteeksi on noussut enenevässä määrin myös veneiden vaihteistot ja navigointijärjestelmät. Pohjoismaissa on paljon veneitä ja niissä pääsääntöisesti käytetään laadukkaita osia ja järjestelmiä, joten näihin kohdistuva rikollisuus voi olla kasvava trendi täällä meillä, Kaakkois-Suomen poliisilaitos tiedottaa.

Veneisiin kohdistuvien rikosvahinkojen ennakoidaan nousevan myös rajat ylittävän rikollisuuden kasvun takia. Aiempina vuosina on ollut yleistä, että etenkin Suomessa varastetut perämoottorit suuntaavat nopeasti Suomenlahden eteläpuolelle ja siitä eteenpäin uusille omistajilleen.

– Koronarajoitusten poistuminen eri puolilla Eurooppaa on mahdollistanut myös rikollisten helpomman liikkuvuuden. Varastetut veneet voivat päätyä pitkälle lähtöpaikasta, poliisi huomauttaa.

Varastettua tavaraa päätyy myös Suomeen

Joskus virta vie myös toiseen suuntaan. Kesällä 2021 Kotkan Kantasatamasta löytyi hylätty purjevene, joka oli ilmoitettu varastetuksi Ruotsissa. 

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen mukaan purjevenevarkauden tutkinta on edelleen meneillään. 

Poliisilla on rikoksesta epäiltynä kaksi henkilöä, jotka eivät asu vakituisesti Suomessa.

– Epäiltyjä ei ole tavoitettu esitutkintaa varten. Heitä epäillään tällä hetkellä törkeästä kätkemisrikoksesta, mutta rikosnimike voi vielä tarkentua esitutkinnan edettyä, poliisi tiedottaa.

Asiassa on tehty yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa, joka on selvittänyt Ruotsissa tapahtunutta anastusrikosta. 

Purjevene on palautettu Ruotsiin syksyllä 2021.

Näin estät ennalta veneisiin kohdistuvia varkauksia:

  • Tiedot talteen. Ota talteen veneesi tarkat tiedot, kuten moottorin valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi, veneesi merkki ja tyyppi sekä kaikki yksilölliset tiedot kuten naarmut, kolhut ym. Lisäksi veneestä kannattaa ottaa talteen kuva. Yksilöivät tiedot helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa, mutta myös samalla oikean omistajan löytämistä.
  • Lukitse hyvin. Säilytä venettä ja perämoottoria aina asianmukaisesti lukittuna. Pienen perämoottorin säilyttäminen muualla kuin veneessä on myös hyvä ratkaisu. 
  • Lisää valvontaa. Tehostamalla valvontaa, esimerkiksi hankkimalla valvontalaitteita, voidaan ennalta estää rikoksia sekä lisätä rikollisten kiinnijäämisriskiä. Tallentava kameravalvonta voi auttaa myös rikosten selvittämisessä. GPS-paikannusjärjestelmä voi auttaa varastetun veneenjäljittämisessä. Sellainen hankkimista suositellaan arvokkaampiin veneisiin. 
  • Älä säilytä veneessä arvokasta omaisuutta. Pidä omaisuus pois näkyviltä, jotta se ei houkuttele varasta.

Lähde: Kaakkois-Suomen poliisilaitos 

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi