Onko veneilybuumi nyt ohi? – Finnboatin barometri ennakoi venemyynnin taittumista

Tuore venealan tilannekatsaus ennakoi koronan tuoman venekaupan piristysruiskeen hiipumista. Koronapandemian matkailurajoitukset siivittivät niin kotimaanmatkailun, luonnossa liikkumisen kuin mökkeilynkin suosiota – ja venekauppaa näiden mukana.
Uiva venenäyttely
Venealan myynti on sakannut ennakoidusta. Kuva: Finnboat

Suomalaisen venealan etujärjestön Finnboatin toukokuun tilannekatsaus kertoo venekaupan kovimman kasvun taittumisesta. Liikevaihdon laskua alkuvuodelta raportoi jopa 36 prosenttia yrityksistä. Liikevaihdon kasvua raportoi 33 prosenttia vastaajista. Liikevaihto on pysynyt edellisen vuoden tasolla 31 prosentilla yrityksistä.

Muutos on suuri siihen nähden, että  tammikuussa tehty Venealan suhdannebarometri vuodelle 2022 ennakoi positiivisia näkymiä. Silloin peräti 49 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihdon kasvavan, ja vain 10 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihdon laskevan. 

Toisin sanoen yritykset ovat budjetoineet tämän vuoden huomattavan paljon positiivisemmin kuin mihin suuntaan vuosi on kehittymässä. Venekauppa käydään usein keväisin, joten sesonki alkaa olla valitettavan pahasti ohi.

Barometrin vastaajat näkivät odotettua heikomman myynnin syiksi tuotteiden ja polttoaineiden hinnannousun eli kiihtyvän inflaation, korkojen nousun, ulkomaanmatkailun vapautumisen koronarajoitusten jälkeen ja Ukrainan sodan luoman epävarmuuden kuluttajien käyttäytymiseen.

Vai onko tilanne sittenkään paha?

Finnboat jaksaa kuitenkin olla positiivinen. Finnboat julistaa tiedotteessaan, että Suomen veneilyalan kevätsesonki on huipussaan. Etujärjestö korostaa, että Suomen venealan vuoden 2022 myyntikausi käynnistyi totuttua aikaisemmin, mikä vastaavasti tasaa tämän kevään lukuja.

”Veneiden pitkät toimitusajat ovat tasanneet veneiden myyntikauden huippua.”

– Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

– Veneiden pitkät toimitusajat ovat tasanneet veneiden myyntikauden huippua, kun venekauppa on käynyt erinomaisesti läpi talven. Kylmä ja myöhäinen kevät on kuitenkin hidastanut veneiden vesillelaskuja usealla viikolla, mikä näkyy myös tammi-huhtikuun venerekisteröinneissä, Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.

Venealan tahmautuneelle alkusesongille annetaan lisävirtaa tänä viikonloppuna Helsingin Lauttasaaressa, kun paikalliset vene- ja tarvikeliikkeet järjestävät Veneentekijäntien myymälöiden kesäkauden avajaiset ja Finnboat järjestää samaan aikaan Suomiveneilee.fi-koeajopäivät.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi