Onko veneesi jäänyt rannoille lojumaan? – Romuta veneesi asianmukaisesti

Suomalainen venekanta alkaa olla melko iäkäs. Veneilyharrastuksen yleistymisen suurin buumi oli 1970-luvulta 1990-luvun alkuun. Tältä aikakaudelta olevat veneet alkavat tulla elinkaarensa päähän, jos niitä ei ole huolella ylläpidetty. Täysin merikelvottomaksi päässyt vene kannattaa yleensä ennemmin romuttaa kuin yrittää korjata.
Rannoille lojumaan jääneet lasikuituveneen romut pitää kierrättää asianmukaisesti. Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry

Veneiden romuttaminen on yleensä huomattavasti hankalampaa kuin esimerkiksi vanhojen autojen romutus. Romumetallilla ja siten myös romuautoilla on aina arvonsa, mutta lasikuituveneen materiaalilla ei rahallista arvoa ole, päinvastoin kierrätyksestä joutuu maksamaan melko suuren summan. 

Sen sijaan alumiinivene on paremmin kierrätettävissä ja romualumiinilla on arvoa. Romumetallifirma saattaa mielellään tulla noutamaan romutuskuntoisen alumiiniveneen maksutta.

Lopputuloksena on tilanne, jossa romuksi jäänyt lasikuituvene jää herkästi omalle mökkitontille tai pahimmassa tapauksessa luontoon lojumaan. 

”Nämä veneet on tärkeä saada pois saaristosta, sillä luontoon jätettynä ne aiheuttavat vesistöjen roskaantumista.”

– Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Saaristomerellä tilanteeseen on havahduttu. Jo useana vuonna Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry sekä Lounais-Suomen jätehuolto (LSJH) on järjestänyt romuveneiden keräyskiertueita.

Veneiden poistaminen rannoilta on tärkeää visuaalisen haitan poiston lisäksi myös siksi, että niistä voi päästä muoveja ja mikromuoveja vesistöön. Tulevana kesänä veneitä kerätään Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa.

– Viime kesänä M/S Roope keräsi saarilta pois miltei 50 käyttökelvotonta venettä. Nämä veneet on tärkeä saada pois saaristosta, sillä luontoon jätettynä ne aiheuttavat vesistöjen roskaantumista, kertoo PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Käytöstä poistuneet veneet pyritään noutamaan PSS ry:n tavanomaisen jätteenkeräyskierroksen aikana reitin varrelta. Veneitä noudetaan pois ainoastaan sellaisista paikoista, joista veneen kuljettaminen maanteitse ei ole mahdollista.

Järjestä kimppakeräys

Veneiden keräyksestä peritään kuljetus- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa Lounais-Suomen Jätehuolto. Alle viisi metriä pitkän veneen kuljetus- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 150 euroa.

Jos samasta kohteesta haetaan useampi kuin yksi vene, maksetaan seuraavista veneistä 75 euroa kappale. Mikäli vene on pidempi kuin 5 metriä, lisätään hintaan 15 euroa per metri. PSS ry:n jäsenet saavat noudosta 20 euron alennuksen.

– Kannustamme asukkaita ja mökkiläisiä järjestämään kimppakeräyksiä. Se tulee edullisemmaksi ja on ympäristön kannalta järkevintä, kun M/S Roope voi kerätä samasta kohteesta useamman veneen, sanoo Murto.

Romuveneet kierrätetään

Romuveneet päätyvät Topinojan jätekeskukseen, jossa ne murskataan ja murske menee energiahyötykäyttöön. Veneistä erotellut metalliosat kierrätetään materiaalina.

Romuveneen voi kuljettaa lajitteluasemalle myös itse. Alle 4,5 metriä pitkiä lasikuitu- tai abs-muoviveneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla pienkuormahinnaston mukaan suurikokoisena polttokelpoisena jätteenä.

Käyttökelvottoman veneen voi ilmoittaa mukaan keräykseen heinäkuun loppuun mennessä. 

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi