Naantalin venemessuja vietetään jälleen toukokuun lopussa – Kahden vuoden koronatauko päättyy

Naantalin venemessut polkaistaan käyntiin perjantaina 27. toukokuuta. Esillä on laaja valikoima veneitä sekä veneilyyn ja kesänviettoon liittyviä tuotteita ja palveluja.
Naantalin kaunis venesatama muuttuu jälleen messualueeksi kahden vuoden koronatauon jälkeen. Kuva: Naantalin venemessut

Korona-aika tarkoitti venealalle toisaalta suurten venetapahtumien ja -messujen peruuntumisia ja toisaalta suurta veneilybuumia. Koska ulkomaanmatkailu oli koronarajoitusten takia pannassa, koki kotimaanmatkailu suuren nosteen. 

Samalla myös mökkeilyn ja veneilyn suosio nousivat. Venefirmoille ja veneilyalan yrittäjille tuli asiakkaita “ovista ja ikkunoista” käytännössä ilman markkinointiponnisteluja. Asiakkaita oli paikoin jopa liikaa. Vierasvenesatamat olivat usein liian täyteen ahdettuja, veneilytarvikkeissa oli saatavuusongelmia ja uusien veneiden toimitusajat pitkiä. 

Moni veneilijä sai tottua niukkuuden jakamiseen käydessään venetarvike- tai veneliikkeessä. “Ei löydy, eikä edes saada tilaamalla”, oli lausahdus, joka tuli veneilijöille kiusallisen tutuksi. Ja vierassatamissa vastaavasti sai kuulla: “Ei ole tilaa tänään enää.”

”Iso kysymys on, miten ja miten nopeasti kuluttajakäyttäytyminen lähtee muuttumaan nyt, kun matkailurajoituksia on purettu.”

– Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo

Nyt kun ulkomaanmatkailu jälleen vetää matkailurajoitusten poistuttua, uhkana on, että veneilyn parissa kesänsä ja rahansa kuluttaneet suuntaavat jälleen etelänmatkoille kesälomillaan. Oletettavaa on, että korona-aikana kotimaanmatkailuun käytetyt lomaeurot sujahtavat tulevana kesänä Kreikan, Italian ja Espanjan ja muiden rantalomamaiden kansantalouden tilinpitoon.

Lopahtaako veneinnostus?

Samalla venealan toimijoiden on panostettava jälleen messunäkyvyyteen ja markkinointiin. Edessä voi olla taistelu niukkenevista asiakkaista. Kolea kevät on myös osaltaan saattanut suunnata “koronaveneilijöiden” katseita lämpimämpiin maihin.

– Maailman venemarkkinat ovat olleet poikkeuksellisen kovassa vauhdissa viimeiset kaksi vuotta. Moni veneilijä on aloittanut harrastuksen korona-aikana tai palannut takaisin vanhan harrastuksen pariin. Iso kysymys on, miten ja miten nopeasti kuluttajakäyttäytyminen lähtee muuttumaan nyt, kun matkailurajoituksia on purettu, venealan etujärjestön Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.

Veneilyalan buumin laantuminen saattaa toisaalta helpottaa uusien veneiden ylipitkiä toimitusaikoja. 

Pitkät toimitusajat heijastuvat edelleen Naantalin venemessuihin. Toimitusaikojen takia näytteilleasettajat eivät ole osanneet tarkasti kertoa, mitä veneitä messuille saadaan. Tästä huolimatta messuilla nähdään tälläkin kertaa myös ensiesittelyjä.

Yksi täysin uusi tulokas Naantalin Venemessuilla on Pohjanmaalta ponnistava Quarken Boats Oy. Naantalin venemessut on ensimmäinen messutapahtuma Suomessa, jossa Quarken nähdään vesillä.

Quarkenin uutuusveneet ovat Naantalissa ensi kertaa messuesittelyssä. Kuva: Quarken Boats Oy

–  Veneen käyttö on suunniteltu enemmän oleskelun kuin ajamisen näkökulmasta. Eli suuntaudumme selkeästi ulkomaille, jossa veneilykulttuuri on toisenlainen kuin Suomessa. Mutta tietenkin tämä vene sopii myös Suomen vesille, jos haluaa veneen, jossa on paljon tilaa ja istumapaikkoja isommallekin porukalle,  Quarken Boats Oy:n toimitusjohtaja Antero Sundberg kertoo.

Uusien veneiden hinnat nousseet

Veneliike Bike & Boat Worldin myymäläpäällikön Petri Romun mukaan uuden veneen hankkiminen täksi kesäksi ei vielä ole liian myöhäistä. Sen sijaan valikoima voi olla niukka. Kiihtyvä inflaatio luo uusiin veneisiinkin painetta hinnannousuun, joten veneen hankinnan lykkääminen ei välttämättä ole viisasta.

 – Vielä ei ole liian myöhäistä lähteä etsimään venettä tulevalle kesälle, vaikka toki valikoiman kanssa on nyt niukkuutta. Hinnat ovat nousseet ja nousevat edelleen monestakin syystä johtuen, joten hankintapäätöksen lykkääminenkään ei ole nyt kovin hyvä vaihtoehto, Romu sanoo.

Naantalin venemessut järjestetään Naantalin vanhan kaupungin satamassa 27.5. – 29.5.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi