Mitä jokaisen Saimaalla veneilevän pitäisi tietää norpasta? – Anna saimaannorpan maata lepokivellään rauhassa

Saimaannorpat lököttelevät kivien päällä kevätauringossa hyvästä syystä. Ne eivät laiskottele tai ota aurinkoa, vaan kuivattavat turkkiaan, jotta se vaihtuisi paremmin. Saimaalla veneilevien pitäisi ottaa tämä huomioon.
Saimaannorppa
Lepokivellään lepäävä norppa kaipaa rauhaa. Jos se pelästyy ja joutuu sukeltamaan veteen, turkki kastuu ja sen vaihtuminen hidastuu. Kuva: Jouni Koskela

Saimaan vesillä liikkuva voi nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. 

Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.

– Annammehan saimaannorppien vaihtaa karvansa ja loikoilla kivillä rauhassa, Etelä-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela toivoo.

”Jos veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella”

Jos veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella. Kaikki muutokset saavat norpan levottomaksi, ja norppa saattaa sukeltaa häiriön takia. Varmistat norpan jäämisen kivelle, kun tarkkailet kiikarilla tai valokuvaat sitä riittävästä välimatkasta. 

Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.

Edelleen erittäin uhanalainen:

  • Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Suomessa sen suojelu aloitettiin vuonna 1979, minkä jälkeen norppakanta on kasvanut Saimaalla. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään.
  • Saimaannorppa on yksi maailman harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä. Se jäi eristyksiin Suomen suurimpaan järveen noin 8 000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren välinen yhteys katkesi jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä. Saimaannorppa kehittyi omaksi alalajikseen vuosituhansien saatossa, mutta on edelleen läheistä sukua itämerennorpalle.
  • Saimaannorppia arvioidaan olevan nykyisin noin 430. Norppa katosi välillä kokonaan muun muassa Pohjois-Saimaalta ja Puruvedeltä, mutta viime vuosina se on alkanut levittäytyä uudestaan näille alueille. Myös Etelä-Saimaalla norppakanta on elpynyt hitaasti viime vuosina. Eniten norppia on Savonlinnan seudulla. Yli puolet poikasista eli kuuteista syntyy Savonlinnan pohjoispuolella sijaitsevalla Haukivedellä ja sen eteläpuolella sijaitsevalla Pihlajavedellä.
  • Saimaannorppa voi elää jopa 30-vuotiaaksi. Aikuinen saimaannorppa on hyvin kotipaikkauskollinen. Se pyrkii pesimään samalla rannalla vuodesta toiseen. Muina kuin lisääntymisaikoina norppa vaeltaa muutamien kymmenien kilometrien matkoja.

Lähde: WWF

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi