Merivartiosto hämmästelee nousevaa ilmiötä – “Erityisen silmiinpistävää viikon ajalta oli polttoaineen loppumisten suurehko määrä”

Suomenlahden merivartiosto ihmettelee, miksi viime viikolla varsin moni veneilijä joutui vesillä pulaan polttoaineen loppumisen takia.
Tieliikenteessä polttoaineen loppuminen aiheuttaa yleensä vain suuren harmistuksen, mutta vesillä ja etenkin merialueilla polttoaineen loppuminen voi johtaa merihätään. Kuva: Suomenlahden merivartiosto

Tuoreimmassa viikkotiedotteessaan Suomenlahden merivartiosto nostaa esille nousevan ilmiön. Vesille lähdetään ilman, että ensin on varmistettu polttoaineen riittävyys.

– Erityisen silmiinpistävää viikon ajalta oli polttoaineen loppumisten suurehko määrä. Viikon 22 aikana oli 25  meripelastus-, avustus- ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään, merivartiostosta kerrotaan.  

Vesillä liikuttaessa polttoaineen kulutus on usein huomattavasti vaikeampi arvioida kuin tieliikenteessä. Siksi polttoainetta pitäisi olla aina reilusti yli arvioidun tarpeen. Lisäksi olisi hyvä pitää mukana varakanisteria, jossa olisi sen verran polttoainetta, että veneilijä pääsee lähimpään suojasatamaan.

– Tarkistathan ennen vesille lähtöä polttoaineen riittävyyden, veneen kunnon ja veneilyvarusteet. Vesillä apu ei ole yhtä lähellä kuin maalla, joten ehkäise vaaratilanteet ennalta ja varaudu hätätilanteisiin. Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hälytysnumero 0294 1000, merivartiosto opastaa.

Maanteillä ja etenkin taajamissa huoltoasemia on taajaan, mutta vesillä vain harvakseltaan. 

Tuuli- ja aallokko-olosuhteet sekä veneen kuormaus voivat kasvattaa polttoaineen kulutusta yllättävän paljon. Veneilijän pitäisi myös huomioida, että liukuviin nopeuksiin suunnitellun veneen polttoaineenkulutus nousee per kuljettu matka, mikäli veneellä ajetaan polttoaineen säästöä tavoitellen runko- ja liukunopeuden välimaastossa (eli ns. kyntönopeutta). 

Liian tyhjillä polttoainetankeilla veneily saattaa olla seurausta korkeista polttoainehinnoista. Veneilijät saattavat ajaa vajailla polttoainetankeilla siinä toivossa, että polttoaineiden hinnat pian laskisivat jälleen. 

Hinnanlaskua ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Pikemmin hinnat ovat edelleen noususuunnassa, joten pitämällä tankit mahdollisimman täynnä, veneilijä todennäköisesti jopa säästää hieman.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi