Merivartijat valvovat vesiliikennettä tehostetusti rannikolla ja merialueilla – “Järki päässä ja maltti mukana”

Nyt on se aika. Osa suuntaa omalle tai kaverin mökille juhannuksen viettoon, mutta osa viettää juhannuksen veneellään vierassatamissa, venekerhojen saaritukikohdissa tai luonnonsatamissa veneessä yöpyen.
Merivartija pysäyttää
Pysäytysmerkkiä näyttävä merivartija on tyypillinen juhannusnäkymä meri- ja rannikkoalueilla. Kuva: Rajavartiolaitos

Merelle ei saa lähteä vajaakuntoisella veneellä tai vajaakuntoisena kipparina juhannuksena, eikä muulloinkaan. 

Juhannuksen aika on merellä ehkä kaikkein todennäköisin ajankohta joutua merivartioston puhallusratsiaan. Ja jos veneen lakisääteisissä varusteissa on puutteita, ne kannattaa laittaa kuntoon viimeistään nyt – ennen kuin merivartija kirjoittaa puutteista sakot. 

Mikäli esimerkiksi veneen sammuttimessa on vanhentunut tarkastusleima (saa olla enintään vuoden vanha leima), asian ehtii vielä hoitaa kuntoon ennen juhannusveneilyjä.

Sammutinhuoltamoiden sammutintarkastajan pöydälle sammutin tuskin enää ehtii, mutta varavaihtoehto on ostaa kokonaan uusi sammutin marketista.

Rajavartiolaitos julkaisi eilen keskiviikkona perinteisen merivartiostojen juhannustiedotteen otsikolla “Järki päässä ja maltti mukana”.

– Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena ja varmistavat veneilijöiden turvallisuutta merellä. Tärkeintä on veneilijöiden oma vastuullinen toiminta, joka korostuu merellä liikkumisen turvatekijänä, Rajavartiolaitos tiedottaa.

Suunnittele reittisi ennalta

Merivartiostot toivovat, että merellä veneilevät suunnittelisivat venereissunsa huolellisemmin ennalta.

– Tarkasta sääennuste ja suunnittele reittisi. Huolehdi, että joku maissa tietää veneilyreittisi ja suunnitellun paluuajan, sekä muista ilmoittaa mahdollisista matkan varrella tulevista muutoksista, tiedotteessa todetaan.

Myös vene ja sen varusteet on pidettävä huollettuina. 

– Varmista, että polttoainetta on riittävästi, myös varakanisteri tulisi olla mukana. Veneessä on hyvä olla mukana myös toimiva ja tarkastettu sammutin, vaikka laki ei sitä aivan kaikkiin veneisiin vaadikaan. 

Älypuhelimeen kannattaa ladata valmiiksi 112 Suomi -sovellus, jonka kautta hälytysnumeroon soittaessa sijaintitietosi välittyvät automaattisesti viranomaisille ja avunsaanti nopeutuu. 

– Huolehdi, että puhelimessasi on akkua ja että se säilyy kuivana, mikäli joudut veden varaan. 

Merivartiostot huomattavat, että hukkumiseen johtavassa vesiliikenneonnettomuudessa on usein ollut osallisena alkoholi. 

– Älä siis nauti alkoholia ennen vesille lähtöä, ja pidä korkki kiinni myös veneillessä. 

Muista pelastusliivit!

Valtaosa hukkumisista olisi torjuttavissa pelastusliivejä käyttämällä.

– Muista pelastusliivit. On elintärkeää huolehtia, että jokaisella on veneessä päällään asianmukaiset pelastusliivit – ne pelastavat ainoastaan päälle puettuina.

Merivartiostot toivovat myös, että jokainen veneilijä huomioi myös muut vesillä liikkuvat. Hyvien merimiestapojen noudattaminen, ennakointi ja tilanteiden mukainen reagointi varmistavat rauhallisen ja turvallisen juhannuksen myös muille vesilläliikkujille. 

– Varmista, että tiedät itse sijaintisi koko ajan. Navigoi myös perinteisellä paperikartalla, jotta et joudu pulaan, jos elektroninen navigointilaitteesi pettää.

Soita apu 112-sovelluksen kautta

Merivartiostot suosittavat, että merellä veneilijät soittaisivat hätätilanteissa apua älypuhelimeen ladattavan 112-sovelluksen kautta. Sovelluksessa on valikko, jolla voi soittaa suoraan meripelastuksen hätänumeroon 0294 1000. 

Kannattaa jo etukäteen selvittää, mistä 112-sovelluksen valikosta meripelastuksen hätänumero löytyy.

112-sovelluksen kautta meripelastuksen hätänumeroon soitettaessa vastaanottajalle välittyy soittajan paikkatieto suoraan soittajan älypuhelimesta.

Soittajan tulisi pysyä rauhallisena ja toimia meripelastuskeskuksen ohjeiden mukaan.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi