Loppuuko toukokuuta piinannut kolea sää vihdoin? – Meteorologi vastaa

Tänä vuonna kevät on ollut varsin viileä ja kolea. Kylmyys on vaikuttanut myös veneilijöiden kevättöihin.
Hellesää on antanut odotuttaa itseään. Kuva: Aleksi Vienonen

Yleensä veneen lakkaus- ja maalauspuuhat vaativat, että vuorokauden alin lämpötila olisi vähintään +5 astetta. Toukokuussa Etelä-Suomessakin yölämpötilat ovat olleet usein huomattavasti tämän alapuolella. 

Viileys näkyy siinä, että veneitä on vuodenaikaan nähden paljon vielä telakoituina rannoilla ja edelleen jopa peiteltyinä. Veneen kevättyöt vaativat myös hyvää motivaatiota – eikä työt kylmässä suju niin hyvin kuin lämpimässä kevätsäässä.

Forecan verkkosivujen artikkeli povaa vihdoin käännettä viileyteen. Pitkän aikavälin ennuste kesä–elokuulle ennustaa tavanomaista lämpimämpää kesää.

Keskiviikkona Suomessa ylitettiin ensimmäistä kertaa 20 asteen raja virallisilla havaintoasemilla. 

Ero viime vuoteen huima

Ero viime vuoteen on ollut jyrkkä. Viime vuonna hellelukemia, eli yli 25,1 asteen lämpötiloja, oli jo ennen toukokuun puoliväliä.

Kun tänä vuonna 20 asteen raja ylitettiin vasta eilen keskiviikkona, päästiin samoihin lukemiin viime vuonna ensimmäisen kerran 10. toukokuuta Helsingin majakan mittauspisteellä. 

Toisaalta ihmismieli muistaa usein vain yhden vuoden säät kerrallaan. Toissa vuonna 20 asteen rajapyykki ylitettiin Suomessa vasta 23. toukokuuta.

Veneilijän parhaat kaverit ovat lämmin villapipo ja villasukat – kesälläkin. Kuva: Aleksi Vienonen

Meteorologin mukaan toukokuun koleus johtui pohjoisesta ilmavirtauksesta, joka toi Suomeen kylmää ilmamassaa.

– Suuren osan huhti–toukokuusta Euroopan länsipuolella tai läntisen Euroopan yllä on ollut laaja korkeapaine ja sen yhteydessä usein myös ajankohtaan nähden lämpimän ilmamassan aalto. Vaikka lämmin ilmamassa ja korkeapaine olisivat päässeet meille hetkittäin, läntinen korkeapaine on suosinut meillä koleaa, pohjoista ilmavirtausta ja viileää ilmamassaa,  Forecan meteorologi Joanna Rinne sanoo.

Tuleeko kesästä lämmin?

Entisaikojen sanomalehdissä huhti–toukokuussa oli tapana haastatella ennustajia, jotka pyrkivät sammakon kudusta povaamaan kesän sään. Perinteelle on ilmeisen pitkät juuret Suomessa, mutta nyt nämä ennusteet ovat korvautuneet matemaattisilla malleilla. 

Tosin aina nämä eivät osu maaliinsa yhtään sen paremmin. 

Forecan kuukausiennuste näyttää Suomeen viitteitä ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämmästä säästä touko–kesäkuulle. Paikoin ja ajoittain lämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä. 

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennakoi 5. toukokuuta julkaisemassaan kesä–elokuun ennusteessa, että tämän kolmen kuukauden jakson keskilämpötila on Suomessa maan eteläosassa sekä Lapissa hieman tavanomaista korkeampi. 

Maan keskivaiheilla jakson keskilämpötila on ennusteen perusteella lähellä tavanomaista tai paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpi.

Luvassa on siten jälleen erinomaisia veneilykelejä alkavalle kesälle – jos ennustuksiin on luottaminen.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi