Loisto Mariner -karttoihin hyödyllinen päivitys – Tiedot yli 2 400 veneluiskan ja 350 septipumpun sijainnista lisätty mukaan sovellukseen

Veneilijöille suunnattu kotimainen karttasovellus Loisto Mariner on saanut kaksi merkittävää lisäominaisuutta: Kartoista löytyy nyt 2 400 veneluiskan sekä 350 septitankin tyhjennyspisteen sijainnit.
Kaikissa veneissä, joissa on vesivessa, on oltava myös imutyhjennysjärjestelmä. Kuva: Erik Saanila / HL Marine

Kotimaista Loisto Mariner -veneilykarttasovellusta on päivitetty talven aikana. Käyttöön on otettu uutta kartta-aineistoa. Samalla näkyviin on tuotu jätevesiä sisältävien septitankkien tyhjennyspisteet sekä veneluiskien sijainnit.

– Loisto Marineria on kehitetty käyttäjien toiveiden mukaisesti. Sovellus palvelee nyt entistä paremmin myös pienillä järvillä liikkuvia, palvelualueen johtaja Janne Kostamo Tapio Karttakeskuksesta sanoo.

Loisto Mariner on älypuhelimeen tai tablettiin ladattava sovellus, joka kokoaa meri- ja maastokarttojen tiedot yhteen näkymään. Kartat muistuttavat ulkonäöltään painettua karttaa.

Perustuu Traficomin karttoihin

Talven aikana sovelluksessa käyttöön otetut merikartat perustuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämään aineistoon. Uuden aineiston käyttöönoton myötä karttoja pystytään päivittämään aiempaa useammin.

Traficomin aineiston ulkopuolisilla sisävesialueilla puolestaan näkyy nyt entistä enemmän veneväyliä ja väylämerkkejä. Järvien syvyyskäyrien määrää on lisätty. Myös maastotietojen määrää on kasvatettu.

– Sovelluksen kartat vastaavat tarkkuudeltaan jo lähes maastokarttoja, Kostamo toteaa.

Tyhjennyspaikkojen tietoja ollut vaikea löytää

Septintyhjennyspaikkojen sijaintitiedot ovat tähän mennessä olleet hajallaan. Karttoihin niitä ei ole merkitty, eikä myöskään elektronisiin karttoihin tai karttasovelluksiin. 

Veneilijän on yleensä täytynyt selvittää eri satamaoppaista, onko reitin varrella sijaitsevassa vieras- tai palvelusatamassa septipumppua. Veneilijän on joskus myös vaikea hahmottaa satamaan tullessaan, missä kohdin satamaa pumppu sijaitseee. Etenkin isommalla veneellä veneiltäessä ei ole mahdollista “palloilla” satamassa etsien, mihin nurkkaan pumppu on piilotettu.

– Uskon, että veneilijät haluavat toimia oikein. Jos septitankkien tyhjennyspisteitä on matkan varrella ja niiden tiedetään olevan käyttökuntoisia, niitä käytetään. Tähän asti veneilijät eivät ole välttämättä tienneet, missä reitin varrella löytyy septilaitteita, aluepäällikkö Katriina Murto Pidä Saaristo Siistinä ry:stä sanoo.

Loisto Marineriin nyt mukaan tuodut tiedot tyhjennyspisteiden sijainnista ovat peräisin uudelta, avoimelta ja interaktiiviselta Septit.net-sivustolta. Veneilijät voivat ilmoittaa tyhjennyspisteistä tietokantaan. 

Septit.net-sivustoa ylläpidetään yksityisesti, mutta Pidä Saaristo Siistinä ry on toimittanut tiedot omista ja yhdistyksen tiedossa olleista muiden ylläpitämistä tyhjennyspisteistään sen pohja-aineistoksi. 

Myös esimerkiksi kuntien ja satamien tyhjennyspisteet näkyvät sivustolla ja sen myötä Loisto Mariner -sovelluksessa.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi