Länsi-Savo-lehti: Vene syttyi palamaan 400 metrin päässä rannasta Juvalla – Kyydissä kolme ihmistä ja koira

Venepalo uhkasi Juvalla veneseuruetta, johon kuului kolme ihmistä ja koira. Nopea alkusammutus pelasti tilanteen, ja veneilijät selvisivät säikähdyksellä.
Veneen alkusammutuskalustoa
Rekisteröidyssä veneessä on oltava vuosittain tarkistettu riittävän tehokas jauhesammutin. Lisäksi mikäli veneessä on pentteri eli keittonurkkaus, pitää veneessä olla myös sammutuspeite keittopisteen läheisyydessä. Kuva: Aleksi Vienonen

Noin kahdeksan metriä pitkässä lasikuituveneessä syttyi palo Juvalla lähellä Siikakoskea maanantaina 23.5. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo-lehti. Päivystävä palomestari Jari Iskanus Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoi, että veneessä oli kolme ihmistä ja koira. He eivät loukkaantuneet onnettomuudessa.

Veneessä olleet saivat palon sammutettua jauhesammuttimella. He olivat ulkokannella, joten kukaan heistä ei joutunut hengittelemään savua, mutta ensihoito tarkisti heidät.

Palon syttyessä vene oli noin 400 metrin päässä Siikakosken venelaiturista. Pelastuslaitos hinasi väylällä ajelehtineen veneen laituriin. Vene ei ollut uppoamisvaarassa.

Tapaus tuo hyvin esille, kuinka tärkeä turvallisuusvaruste toimiva ja tarkastettu jauhesammutin veneessä on. Veneestä on lähtökohtaisesti löydyttävä aina jauhesammutin, joka on tarkastettava vuosittain.

Miten venepalossa veneen päällikön pitää toimia?

  • Huuda ”TULIPALO ALUKSELLA” ja valmistaudu aluksenjättöön. Harkitse hätäankkurointia tai rantaan/matalikolle ajoa.
  • Käske pukea pelastusliivit.
  • Käännä alus sellaiseen asentoon, etteivät tulipalon liekit ja savu leviä koko alukseen. Esimerkiksi palon ollessa perässä, käännä keula tuuleen.
  • Anna tarvittaessa HÄTÄILMOITUS (112 sisävesillä tai merialueilla meripelastuksen hätänumero 0294 1000 tai VHF-kanava 16 / VHF-DSC 70).
  • Selvitä, missä palaa ja voiko paloa rajata/sammuttaa omin voimin.
  • Mikäli alkusammutus on mahdollista, aloita palontorjunta, sulje mahdolliset palopellit ja tuuletus, sulje polttoaineen hätäsulku, käytä sammutinta suuntaamalla liekkien juureen lyhyitä suihkeita, varaudu aluksenjättöön ja ohjaa apu paikalle.
  • Mikäli alkusammutus ei ole mahdollista, sulje mahdolliset palopellit ja tuuletus, sulje polttoaineen hätäsulku ja käske aluksen jättö.
  • Tärkeintä ei ole aluksen sammuttaminen, vaan ihmisten pelastaminen palavasta aluksesta!

Lähde: Rajavartiolaitos / 112-sovelluksen toimenpidekortti

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi