Korona-aika lisäsi rekisteröityjen veneiden määriä – Myös käytetyt veneet vaihtoivat vilkkaasti omistajaa

Vuoden 2022 alussa rekisterissä oli yhteensä 231 599 vesikulkuneuvoa.
Veneilyn suosio sai koronapandemiasta odotettamattoman "buustin", mutta nähtäväksi jää, kuinka pysyvästä suosion noususta on kyse. Kuva: Mikko Karjalainen / Vastavalo.net

Traficomin tilastot vahvistavat sen, minkä moni veneilijä jo tiesikin. Korona-aika lisäsi niin uusien veneiden määriä kuin myös käytettyjen veneiden kauppaa. Vuoden 2022 alussa rekisterissä oli yhteensä 231 599 vesikulkuneuvoa.

”Vesiskoottereita on pian vesiliikenteessä yhtä paljon kuin purjeveneitä.”

– Mika Idman

Pääosa rekisteröidyistä veneistä on moottoriveneitä. Näitä on rekisterissä lähes 90 prosenttia. Viime vuosina jatkunut vesiskoottereiden yleistyminen näkyy rekistereissä selvästi. Niiden osuus kaikista myydyistä vesikulkuneuvoista on jo noin neljännes.

–  Kehityksen jatkuessa nykyisenä vesiskoottereita on pian vesiliikenteessä yhtä paljon kuin purjeveneitä, Traficomin erityisasiantuntija Mika Idman kertoo.

Eniten veneitä on rekisteröity Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen. Näissä maakunnissa on myös suurin osa rekisteröidyistä purjeveneistä. Muissa manner-Suomen maakunnissa moottoriveneiden jälkeen vesiskootteri on seuraavaksi suosituin kulkupeli vesillä liikkumiseen.

Omistajanvaihdosten määrä kasvoi erityisesti vuonna 2020. Myös viime vuonna määrä pysyi aiempaa korkeammalla tasolla. Tilaston mukaan noin kymmenen prosenttia moottori- ja purjeveneistä vaihtaa omistajaa vuoden aikana. 

Vesiskoottereissa omistajanvaihdoksia tehdään paljon suhteessa niiden kokonaismäärään rekisterissä. Vesiskoottereissa arviolta jopa neljännes vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Sama vesikulkuneuvo saattaa vaihtaa useamman kerran omistajaa vuoden aikana. 

Ensirekisteröintejä ei lasketa mukaan omistajanvaihdoksiin.

Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi