Kolme valtavaa USA:n maihinnousualusta ja tuhansia USA:n merijalkaväen sotilaita sotaharjoituksiin Porkkalan ja Hankoniemen vesialueelle – Merivoimat varoittaa ajoittaisesta lentomelusta

Veneilijöiden kannattaa huomioida sota-alusten runsas liikennöinti Porkkala-Hanko-akselilla.
Amerikkalainen maihinnousualus USS Kearsarge on käytännössä lentotukialuksen ja maihinnousualuksen risteytys. Kuvassa alusta saattaa sen vasemmalla puolella Suomen Merivoimien ohjusvene. Kuva: Merivoimat

USA:n asevoimien helikopteri- ja maihinnousutukialus USS Kearsarge tulee Suomen aluevesille mukanaan kaksi muuta suurta maihinnousualusta. Osasto ei saavu Suomeen vain vierailulle, vaan harjoittelemaan maihinnousua tuhansilla merijalkaväen sotilailla.

Merivoimat tiedotti asiasta Facebook-sivuillaan keskiviikkona 3.8.

USS Kearsarge saapuu satamavierailulle Helsinkiin 5.-8.8. Alukselle ei järjestetä yleisöesittelyä. Tämän jälkeen alus harjoittelee maihinnousua ja yhteistoimintaa Suomen Merivoimien kanssa Hankoniemellä sekä Upinniemen alueella 8.-19.8. Merivoimat varoittaa ajoittaisesta lentomelusta alueella harjoituksen aikana.

Veneilijöiden kannattaa huomioida lisääntynyt sota-alusten liikennöinti alueella ja pysytellä mahdollisuuksien mukaan poissa tieltä.

USS Kearsarge kätkee sisälleen aluksen oman miehistön lisäksi 2 000 merijalkaväen sotilasta varusteineen.

Pieni lentotukialus

Wasp-luokkaan kuuluva USS Kearsarge on periaatteessa maihinnousualuksen ja lentotukialuksen hybridi. Alukselta voidaan purkaa joukkoja maihinnousualuksin ja ilmatyynyaluksiin. Sen kannelta voidaan operoida myös Harrier-hävittäjillä sekä F35-hävittäjien lentotukialusversiolla sekä suurilla kuljetus-, meritorjunta- ja taisteluhelikoptereilla.

Aluksella on myös mittava ilmatorjunta- ja meritorjuntaohjusarsenaali.

Pituutta aluksella on 257 metriä.

Katso alla olevasta videosta tai tästä linkistä, kuinka USS Kearsarge lastaa sisuksistaan maihinnousujoukkoja ja niiden ajoneuvoja massiivisiin ilmatyynyaluksiin. Kuormattuna nämä ilmatyynyalukset kulkevat yli 40 solmun nopeutta ja ilman kuormaa jopa yli 70 solmun nopeutta.

Eikä siinä vielä kaikki…

USS Kearsarge -maihinnousualuksen mukana kulkee 208-metrinen amerikkalainen maihinnousulaiva USS Arlington sekä 186-metrinen USS Gunston Hall sekä USA:n merijalkaväen osia (22nd Marine Expeditionary Unit).

USS Arlingtonilla on noin kolmensadan hengen miehistö, ja se kykenee kuljettamaan mukanaan noin 600 sotilaan vahvuista maihinnousuosastoa. Alus purkaa maihinnousutilanteessa joukot pienempiin maihinnousualuksiin ja amfibioajoneuvoihin.

USS Gunston Hall pystyy purkamaan joukkoja helikoptereihin suurelta helikopterikannelta sekä merijalkaväen osastoja pienempiin aluksiin tai amfibioajoneuvoja rantaan. Aluksella on noin kolmensadan miehistö, ja se voi kuljettaa mukanaan 500 merijalkaväen sotilaan osaston aseineen ja ajoneuvokalustoineen.

Lue Merivoimien tiedote aiheesta täältä.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi