Kaikki Roopet vesillä! – Pidä Saaristo Siistinä ry:n avovesikausi pääsi täyteen vauhtiin

Saariston siisteydestä ja paikoin myös jätehuollosta vastaava Pidä Saaristo Siistinä ry on saanut kaikki Roope-aluksensa vesille. Ne ovat yhdistyksen huoltoaluksia, joilla saarikohteita käydään ylläpitämässä ja siistimässä.
Saimaalla operoi uudenkarkea Roope-Saimaa. Kuva: PSS ry

Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry:n kaikki huoltoalukset ovat nyt vesillä

Ensimmäinen huoltoalus, M/S Roope, heräteltiin vesille jo huhtikuun alussa. Se huoltaa Saaristomerellä noin 50 Roope-palvelupistettä. Alus starttasi toimintansa uudesta kotisatamasta, Nauvon Käldingestä. 

Käldinge tarjoaa entistä toimivamman varikon monipuolisella ja aidatulla alueella. Saaristomeren siisteinä pitävät muun muassa kippari Kari Lahtinen, kansihenkilö Linda Johansson sekä uutena kansihenkilönä ja kippariharjoittelijana aloittanut Klaus Laine. 

Normaalien huoltotöiden lisäksi M/S Roopen tulevaan kesään mahtuu edelliskausilta tutuiksi tulleet romun ja romuveneiden keräyskiertueet.

”Odotamme vilkasta kesää.”

– Aluepäällikkö Eeva Taimisto

Saimaalla vesille on saatu viime kesänä hankittu huoltoalus M/S Roope-Saimaa. Retkisatamien huoltokauden aloittaa aluksen uusi päällikkö Pasi Vahtola ja viime kesästä tuttu kippari Timo Vorne. Retkisatamien Roope-palvelut veneilijöille ja retkeilijöille otetaan käyttöön sitä mukaa, kun kohteissa käydään.

– Odotamme vilkasta kesää. On mielenkiintoista nähdä, miten korona-aika on lisännyt kotimaan matkailua ja miten luontomatkailun suosio jatkuu, Pidä Saaristo Siistinä ry:n Järvi-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö Eeva Taimisto sanoo.

Päijänteellä kauden alku viivästyi hieman

Päijänteen huoltoalus M/S Roopetar päästiin laskemaan vesille hiukan aikaisempaa myöhemmin jäätilanteen vuoksi. Alushenkilöstössä työskentelevät kipparit Jouni Liukkonen ja Harri Nieminen. 

Kevään ensimmäisellä huoltokäynnillä tyhjennetään kaikissa retkisatamissa huussit, tarkistetaan polttopuutilanne ja mahdolliset talven aikana tulleet vauriot, kuten tuulenkaadot ja jäiden aiheuttamat laituririkot.

Viimeisenä vesille on päässyt Pohjanlahdella operoiva alus. Alueella pitkään toiminut huoltoalus M/S Roope-Botnia jouduttiin viime kesän lopulla poistamaan käytöstä. Se korvattiin Saimaan pienemmällä aluksella Roope-Saimaa II:lla, jotta työt alueella saatiin vietyä päätökseensä. 

”Ilman jäseniä ei olisi Roope-palveluita.”

Vaikka kyseinen alus ei täysin sovellu Pohjanlahden olosuhteisiin, tulee se huolehtimaan Roope-palveluiden huollosta alueella vielä tämän kauden. Roope-Saimaa II:sta luotsaa tuttu parivaljakko Mikael ja Emil Thodén.

Lisäksi kesän aikana Pirkanmaan kuivakäymälöistä ja imutyhjennysasemien huollosta vastaa Roopesteri-veneellä Marko Kelokaski. Itäisen Suomenlahden Roope-palveluista huolen pitää Jouni Kelkka Pikku-Roopella.

Kaikilla alueilla huoltotöitä tekevät myös PSS ry:n yhteistyökumppanit ja yksittäiset huoltohenkilöt. PSS huomauttaa, että ilman jäseniä ei olisi Roope-palveluita, sillä palveluita rahoitetaan PSS ry:n jäsenmaksuilla. PSS:n jäseneksi voi liittyä voi liittyä täällä

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi