Jussarön vierassatama kohensi palveluitaan – Alkavalla kaudella lapset otettu satamassa paremmin huomioon

Jussarön saari on siviileille 2010-luvun alussa avautunut kaivosteollisuuden, Puolustusvoimien ja Rajavartioston käytössä ollut saari Tammisaaren ulkosaaristossa. Saari on mielenkiintoinen kohde historian kerrostumien ja ainutlaatuisen luontonsa ansiosta. Sen vierasvenesatamaa on kohennettu vuosi vuodelta – ja jälleen myös alkavalle veneilykaudelle.
Jussarön saaren eteläpuolella avautuu Suomenlahden avomeri kaikessa majesteettisuudessaan. Etelärannalla on myös erikoinen musta hiekkaranta. Väri johtuu rautapitoisesta hiekasta. Kuva: Mari Parsonage / Metsähallitus

Jussarössä on paljon historiallista kerrostumaa, mikä tekee saaresta mielenkiintoisen. Saarella on hylätty kaivos asuinrakennuksineen, hylättyjä puolustusvoimien linnoitteita sekä hylätty merivartioasema. Rauniot ja sotaharjoituksissa puhki ammutut autiotalot tuovat saareen erikoisen, hieman aavemaisen tai jopa apokalyptisen tunnelman.

Saari oli kaivosaikanaan pieni kaupunki kerrostaloineen. Taloja ei ole purettu, vaan ne ovat rauniotuineet paikoilleen. Niissä on järjestetty myös rannikkojoukkojen sotaharjoituksia, joten nykyisin ne näyttävät lähinnä sotatantereelta muistuttaen jopa Ukrainan sodan kuvastoa.

Samalla saaressa on hieno luonto ja varsin erikoinen rautapitoisesta hiekasta muodostunut hiekkaranta. Saaren eteläosan kalliot ovat sileää laakakallioa, joilta avautuu täysin esteetön ulkosaariston näköala avomerelle. 

Suojainen saaren pohjoispuoli on puolestaaan vehreää sisäsaaristomaista luontoa. Luonnon osalta saari onkin puoliksi sisäsaaristoa ja ulkosaaristoa.

Jussarö sekoittaa veneen kompassin

Saari on ollut veneilijöille avoin 2010-luvun alusta alkaen. Saaressa on suojaisa ja toimiva vierassatama, jota on joka vuosi kehitetty eteenpäin. Vierassatama alkaa olla jo kelpo satama.

Sataman sijainti on myös melko optimaalinen Helsingistä kohti Hankoa ja Turun saaristoa kesäveneileville. Jussarö on suoraan reitin varrella – mutkaa ei tarvitse tehdä. Yksi itä–länsi-väylistä Inkoon saaristosta Hankoon menee suoraan Jussarön saariryhmän läpi. 

”Perinteinen kompassi menee Jussarön vesillä sekaisin alueen suuren rautapitoisuuden takia.”

Vierassatamaan on siten vaivatonta ja suoraviivaista navigoida. Veneilijän täytyy kuitenkin huomioida, että perinteinen kompassi menee Jussarön vesillä sekaisin alueen suuren rautamalmipitoisuuden takia. Kartta- ja kompassinavigoinnin sijaan Jussarölle kannattaa navigoida elektronisin paikantamisvälinein (eli gps-navigaatiolla), jotka eivät magneettisista häiriöistä hatkähdä.

Satama on suhteellisen suojaisa, mutta mikäli tuuli pääsee puhaltamaan saariryhmän läpi, voi veneiden odottaa keikkuvan. Laiturit ovat hyvin varustellut ja niihin kiinnittyminen on selkeää ja vaivatonta. Satama ja sen ympäröivät vedet ovat myös varsin syvät, mikä tekee satamasta suositun etenkin purjehtijoiden keskuudessa. 

Uusia palveluita alkavalle kaudelle

Palveluiltaan saari on ollut kuitenkin melko vaatimaton. Saaressa on ollut pieni kioski ja kahvila sekä huussit.

Palveluja on kohennettu alkavalle veneilykaudelle. Saareen on saatu yhteysalus, joka mahdollistaa veneellä saareen saapuneiden asioimisen mantereella – ja luonnollisesti myös sen, että saaressa voi nyt vierailla myös ilman venettä.

Yhteysalus Tammisaaren satamasta Jussarön saarelle liikennöi syyskuun loppupuolelle saakka. Toukokuun ja syyskuun aikana yhteysalus liikennöi viikonloppuisin, kesäkuusta elokuuhun myös arkisin.

Rantakahvila on myös saanut anniskeluoikeudet alkavalle kaudelle.

Myös lapset on otettu paremmin huomioon tällä kaudella. Saarella on leikkipaikkana puinen kalastusalus, jossa lapset voivat harjoitella merellä kulkemista, solmujen tekemistä ja kalalajien tunnistusta. Leikkipaikalta löytyy myös merimerkkien pienoismalleja, joilla meriteiden säännöt voi ottaa haltuun leikin kautta. 

Saaren majoituspalvelut kasvavat kolmella Lapellandin majoitusvaunulla, jotka ovat kävijöiden varattavissa. Vaunut ovat pienten mökkien kaltaisia majoitteita, joissa on huonekalut, kuivakäymälä ja juokseva vesi. Vaunut otetaan majoituskäyttöön kesäkuussa.

Lue lisää Jussarön saaresta Luontoon.fi -verkkosivun esittelystä.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi