Venealan sähkövallankumous etenee varmoin askelin – Volvo Pentan ensimmäinen sähkö- ja polttomoottoritekniikkaa yhdistävä hybridivene seilaa pitkin poikin Jäämerta

Volvo Pentan ensimmäinen sähköhybriditekniikkaan perustuva vene on aloittanut kaupallisen liikennöinnin turistiveneenä Norjan Huippuvuorilla. Turistisesonki on alueella huipussaan toukokuusta lokakuuhun.
Volvo Pentan sähköhbridi
“Kvitbjørn” eli “Jääkarhu” alkoi liikennöidä charter-veneenä pohjoisella Jäämerellä toukokuun alussa. Alus on samalla Volvo Pentan testialus, jolla tutkitaan sähköhybridimoottorin soveltuvuutta arktisiin meriolosuhteisiin. Kuva: Volvo Penta

Norja on ollut edelläkävijämaa sähköautoilun edistämisessä. Norjassa ei ole kuulunut samaa itkuvirttä kuin Suomessa, että sähköautoilu ei sovellu maahan, jossa on pitkät välimatkat ja kylmä ilmasto. 

Kylmän ilmaston ja pitkien välimatkojen Norja on myös ihanteellinen testiympäristö sähköveneille. Sähköveneilyn kriitikot yleensä kilvan huutavat, että ne soveltuvat vain pieniin soutuveneisiin tai lyhyille matkoille. Volvo Pentan sähköhybridimoottori pyrkii osoittamaan epäilijöiden olevan väärässä.

“Aluksen huippunopeus on peräti 30 solmua. Sopiva matkanopeus on 24 solmua.”

Jääkarhuksi (“Kvitbjørn”) nimetty alus kuuluu Hurtigruten Svalbard -varustamolle. Sen voimanlähteenä on kaksi Volvo Pentan D4-320 Aquamatic sähköhybridiä. Aluksen on rakentanut ruotsalainen Marell Boats -venevalmistaja.

“Noh, senhän täytyy olla todella hidas”, kuulen jo korvissani some-kansan huutavan.

Ei ole.

Aluksen huippunopeus on peräti 30 solmua. Sopiva matkanopeus on 24 solmua. 

“No joo, mutta sittenhän alusta pitää varmasti ladata muutaman kymmenen meripeninkulman välein”, muutosvastarintainen suomalainen some-kansa jatkaa.

Ei välttämättä.

Matkanopeudellaan alus pääsee 500 meripeninkulman matkan (926 km).

Alus lähti neitsytmatkalleen 5. toukokuuta Longyearbyenin satamakaupungista. Kaupunki on maailman pohjoisin, vain noin 800 meripeninkulmaa Pohjoisnavalta (1480 km). 

Katso “Jääkarhun” esittelyvideo klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Mikäli video ei käynnisty, sen voi katsoa tästä linkistä.

Video: Volvo Penta

Lue lisää “Jääkarhun” ensiretkestä Volvo Pentan verkkosivuilta.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi