Katso huikea video “foilaavasta” viranomaisveneestä – Ensimmäinen ammattikäyttöön suunniteltu täyssähkövene esiteltiin Belfastissa

Käsi ylös, jos olet kuullut väitteen, että ainakaan nopeakulkuiset ammattiveneet eivät koskaan siirry dieselmoottoreista sähkömoottoreihin. Ja jos itse olet näin luullut, tänään joudut tunnustamaan, että olet ollut väärässä.
Pioneeriksi nimetty uusi vene on ensimmäinen foilaava täyssähkövene, joka on suunniteltu ensisijaisesti viranomais- ja ammattiveneeksi. Kuva: Artemis Technologies

Artemis Technologies julkaisi keskiviikkona 8. kesäkuuta veneen, joka on suunniteltu vain ammattikäyttöön. Kokonsa puolesta se on samaa luokkaa kuin merivartiostojen käyttämät partioveneet. Vene esiteltiin Belfastissa, Pohjois-Irlannissa.

Veneen esittelyvideo on mykistävä. Vene lentää ja liitää vaivattoman näköisesti veden pinnalla. Katso video tästä linkistä tai klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Video: Artemis Technologies

Alus hyödyntää kantosiipiä, eli kyseessä on veneilytermein “foilaava vene”. Veneen huippunopeus on 34 solmua (63 km/h). Täydellä akustolla veneellä pääsee 60 meripeninkulmaa (n. 110 km) 25 solmun (46 km/h) marssinopeudella. Pituutta aluksella on 11,5 metriä.

Huvivenepuolella foilaavissa sähköveneissä pioneerin paikkaa on pitänyt ruotsalainen Candela-vene. Artemiksen Pioneer-nimeä kantava vene on haistanut markkinaraon raskaamman sarjan ammattiveneissä. 

Mahdollista on, että ammattipuolella siirtymä sähkökäyttöisiin veneisiin on nopeampaa kuin huvivenepuolella. Perinteiset dieselkoneet vaativat tyypillisesti huomattavasti enemmän huoltotunteja kuin sähkömoottorit ja akustot. Ammattikäytössä korostuu, että kalusto olisi mahdollisimman vähän telakalla tai huollossa.

Julkisen puolen hankinnoissa painaa usein myös voimakkaasti poliittinen ohjaus – eli päätökset noudattavat kuntien ja valtion hankintaohjeita, joissa kiinnitetään nykyisin huomattavasti huomiota hiilijalanjälkeen ja ympäristökysymyksiin.

Arvata kuitenkin saattaa, että menee vielä tovi, ennen kuin ruorijuoppoja ja vesiliikennesääntöjen rikkojia jahdataan Suomen vesillä sähkökäyttöisillä viranomaisveneillä.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi