Buster XXL -veneen heittokalastusversio isännöi isommankin seurueen – “Jykeviä kuin laiturit“

Buster alkoi viime vuosikymmenellä tarjota mahdollisuutta varustaa Buster-vene heittokalastusveneeksi.
Buster XXL -kalavene
Heittokalastusveneeksi varusteltu Buster XXL oli esillä Naantalin venemessuilla viikonvaihteessa. Kuva: Vilppu Vienonen

Aluksi pakettia tarjottiin keskikokoisiin ja pieniin Buster-veneisiin, mutta kaudelle 2020 paketin saattoi hankkia myös isompiin Buster XL- ja XXL-veneisiin. Naantalin venemessuilla 27. – 29.5. näytillä oli Buster XXL:n kalastusversio.

Kaukana ovat ajat, kun kalastajalle riitti vain airot ja soutuvene. Toki edelleenkään hyvä kalamies ei välttämättä tarvitse muuta kuin jonkin välineen, jolla pääsee veden päälle – ja usein ei sitäkään. Vielä 1980-luvulta 2000-luvulle heittokalastajille kelpasi tavallinen liukuvarunkoinen alumiinivene, ankkuri ja vapa. 

2000-luvulta alkaen heikkokalastuksesta on tullut yhä voimakkaammin välineurheilua. Samalla myös venevalinnassa on alettu ottaa vaikutteita amerikkalaista heittokalastusveneistä, joissa on heittotasot ja runsaasti tilaa. Markkinoille syntyi Suomessakin aukko nimenomaan kalaveneiksi suunnitelluille moottoriveneille. Näissä kotimainen Apaji-vene on ollut edelläkävijöiden joukossa.

”Kalastuksessakin oleellisinta on veneen merikelpoisuus. Kalastajan pitää päästä turvallisesti ja ripeästi apajille ja takaisin.”

Buster-veneitä ei ole kuitenkaan varsinaisesti optimoitu kalavenekäyttöön. Ne on ennen kaikkea suunniteltu kovaan ajoon merelle ja sisävesille perhe- ja yhteysveneiksi – ja etenkin mökkikäyttöön. Kalastusvenesarjalla Bustereista saa kuitenkin kelpo kalaveneen. Kalastuksessakin oleellisinta on veneen merikelpoisuus. Kalastajan pitää päästä turvallisesti ja ripeästi apajille ja takaisin. 

Kalastuspäivään kuuluu myös tyypillisesti paljon siirtymiä ottipaikasta toiseen. Mitä reippaammin siirtymät sujuvat, sitä enemmän kalastaja saa päiväänsä tehokasta peliaikaa.

Modulaarisuus kaiken ytimessä

Kalastusvarustesarja koostuu nimensä mukaisesti erillisistä osista, joten veneen voi räätälöidä tarkasti  tarpeiden mukaiseksi. Käyttökelpoisuus myöskään perhe- tai yhteysveneenä ei kärsi kalastusvarusteltusta huolimatta. 

Suurimmat kalastusvarustesarjat on räätälöity 6,05 m pitkään, 80–115 hv koneteholle suunniteltuun Buster XL -veneeseen sekä  6,25 metriä pitkään 115–150 hv Buster XXL -veneeseen.

– Heittokalastusveneinä nämä mallit ovat jykeviä kuin laiturit. Yhtä aikaa kalastaa helposti jopa viisi henkeä, Saaristomerellä Turun saaristossa työskentelevä kalastusopas Jani Ollikainen kertoi XXL-mallin yleisöesittelyssä Naantalin venemessuilla viikonvaihteessa.

Buster XL ja XXL ovat vakaita avoveneitä, joiden perusvarustukseen kuuluu huoleton alumiiniturkki, ruostumattomasta teräksestä valmistetut helat, hydrauliohjaus ja 10 tuuman Buster Q -älynäyttö elektronisine karttoineen. 

Buster Q -älynäyttöön saa lisävarusteena yhdessä Raymarinen kanssa kehitetyn Fishfinder-kalakaiun, joka hyödyntää edistyksellistä CHIRP-teknologiaa kalojen ja vesistöjen pohjanmuotojen tarkkaan luotaamiseen

Aiemmin oman kalastusvarustesarjansa ovat saaneet 4,43 ja 4,86 metriä pitkät Buster S ja Buster M -veneet.

Katso video Buster XXL -veneen esittelystä klikkaamalla alla olevaa kuvalinkkiä. Jos video ei käynnisty, katso video tästä linkistä.

Video: Vilppu Vienonen

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi