Voiko löytäjä pitää hylättynä löydetyn veneen? – Poliisi antaa vastauksen veneilijöitä askarruttavaan kysymykseen

Poliisilta kysytään toisinaan, mitä rannoille tai muualle hylätyille veneille tehdään. Vastaus riippuu siitä, mille alueelle vene on jätetty.
Hylätty vene
Rannoilta ja satama-alueiden liepeiltä löytyy valitettavan usein hylättyjä veneitä. Kenellä on vastuu niiden hävittämisestä, ja voiko löytöveneen pitää itsellään? Kuva: Drazen Nesic / Pixnio / Creative Commons CC0

Suomen kielen sana hylky tulee sanasta hylätä. Hylky on siis hylätty vene – oli se sitten meren pohjassa, rannalla tai maalle hylätty. Hylkyjen omistusoikeuksiin liittyy veneilijöiden parissa paljon virhekäsityksiä, joita poliisi joutuu toisinaan oikomaan. Kenellä on oikeudet ja vastuut hylätyn veneen tapauksessa?

Kysymys työllistää poliisin neuvontaa sen verran paljon, että se  julkaisi aiheesta oman tiedotteensa.

– Kun vene on jätetty kaupungin tai kunnan alueelle, on vastuu hylätyn tai luvattomasti paikalle jätetyn veneen siirtämisestä kaupungilla. Yleinen menettelytapa on viedä veneet kaupungin varikolle, missä niitä säilytetään muutaman kuukauden ajan. Jos veneen omistaja ei tänä aikana hae venettään pois, se myydään huutokaupalla eteenpäin, poliisi opastaa.

”Veneen tahallinen hylkääminen voi olla lainvastaista”

– Poliisi

Jos vene on jätetty yksityiselle alueelle, tulee alueen omistajan konsultoida asiassa poliisia. Veneen tahallinen hylkääminen voi olla lainvastaista. Poliisi päättää tarvittaessa, onko vene arvoton ja viedäänkö se suoraan sopivaan jätteenkäsittelypisteeseen. Poliisi ei kuljeta romuveneitä, vaan kuljetuksesta ja muista kustannuksista vastaa alueen omistaja, ellei veneen omistajaa tavoiteta.

Mikäli yksityiselle alueelle jätetty vene on myytävässä kunnossa, sovelletaan asiassa löytötavaralakia. Poliisi päättää, hakeeko se veneen poliisilaitokselle vai antaako se esimerkiksi alueen omistajalle luvan säilyttää venettä löytöpaikalla. Löytötavaralain mukaan omistusoikeus siirtyy löytäjälle kolmen kuukauden kuluttua, mikäli omistaja ei nouda venettään.

– Jos uskot löytäneesi hylätyn veneen, valokuvaa se ja jätä veneen näkyvälle paikalle siirtokehotus tai maininta yksityisestä alueesta. Usein tämän seurauksena veneen omistaja hakee sen pois, poliisista kerrotaan. 

Jos vene on rekisteröitävä, poliisi voi tarvittaessa ottaa yhteyttä venerekisteristä ilmenevään omistajaan. Vene on rekisteröitävä, kun moottorin teho on yli 20 hevosvoimaa tai pituus on vähintään 5,5 metriä. 

Mikäli vene on ilmoitettu anastetuksi, asian jatkoselvittely kuuluu poliisille.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi