Sinilevää vai eikö, kas siinä pulma – Testasimme sinilevän myrkyllisyyttä mittaavan pikatestin

Osasta apteekeista ja venetarvikeliikkeistä on saatavilla pakkauksia, joilla voi tutkia, onko vedessä myrkyllistä sinilevää. Sinilevän esiintymisen voi yleensä todeta jo paljaalla silmällä, mutta silmällä ei voi erottaa, onko vedessä esiintyvä sinilevä myrkyllistä sorttia vai ei.
BlueGreenTest
Kotimainen BlueGreenTest -pikatesti antaa luotettavan tuloksen sinilevän myrkyllisyydestä. Kuva: Aleksi Vienonen

Sinileväkausi alkaa olla jo ovella. Meriveneilijöiden onni oli kuitenkin se, että juhannuksesta alkanut hellejakso päättyi melko lyhyeen ja tämän jälkeen alkoivat melko navakat tuulet Suomenlahdella ja Saaristomerellä. 

Tämä on estänyt sinileväkukintojen laajamittaisen ryöpsähtämisen – ainakin toistaiseksi. Sen sijaan järvialueilla sinilevää on esiintynyt jo melko runsaasti.

Myrkyllisyyttä ei näe

Sinilevän erottaa usein jo vettä katsomalla tai ottamalla vettä kirkkaaseen vesilasiin tai muoviseen vesimukiin. Sinilevähippuset erottuvat silloin selvästi. Ohje vesilasitestin tekemiseen löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta täältä.

Visuaalisesta havainnosta ei voi kuitenkaan vielä päätellä, sisältääkö sinilevä myrkkyjä vai ei. Tähän tarvitaan avuksi kemiaa eli käyttötarkoitukseen kehitetty sinilevätesteri.

Kokeilimme käytännössä, miten BlueGreenTest -sinilevätesti toimii. Pakkaustekstin mukaan sillä voi määritellä maksamyrkkyjen esiintyvyyden vedessä. Testiä on saatavilla useissa verkkokaupoissa, jotka löytää helposti tekemällä testin nimellä nettihaun. Myös monet apteekit myyvät testeriä.

Vaatii kotikemistin taitoja

Jo ohjeita lukemalla tulee selväksi, että homma ei ole aivan helppo. Pakkauksessa on melko paljon erilaista purkkia ja härpäkettä, ja työvaiheita on melko paljon. Testi on paras tehdä kaksin, jolloin toinen voi tavata ohjeita ja toinen tekee toimenpiteet. Näin toimimme testitilanteessamme.

Alussa tavallinen 10 litran ämpäri täytettiin merivedellä. Toki ämpäri piti aluksi huuhtoa huolellisesti, jotta siinä ei olisi mitään, mikä voisi sotkea testituloksen.

Homma alkaa ottamalla ämpäriin testattavaa rantavettä. Kuva: Aleksi Vienonen

Tämän jälkeen avattiin testipakkaus. Pakkauksesta otettiin ulos testipurkki, joka piti asettaa testattavalla vedellä täytettyyn ämpäriin noin 45 asteen kulmaan. Työssä piti käyttää mukana tulleita hanskoja, koska testipurkissa on merkintöjen mukaan jotain syövyttävää ainetta. 

Testi vaatii odottelua

Kun purkki oli täyttynyt vedellä, se asetettiin pakkauksessa olevaan reikään muhimaan. Purkissa alkoi käydä melkoinen kuohu ja kohina, kun kemiallinen prosessi käynnistyi. Purkista alkoi nousta valkoista höyryä ja se kuumeni erittäin kuumaksi.

Purkin annettiin olla paikoillaan noin 10–15 minuuttia. Tämän jälkeen paketista otettiin esiin testilevy ja pipetti. Testilevy on täysin samanlainen kuin monelle tutuksi tulleen koronatestin levy. Pipettiin otettiin vettä, ja testilevyn reikään tiputettiin 3 tippaa testattavaa ainetta.

Testipurkin kanssa täytyy olla varovainen, koska se kuumenee tulikuumaksi sen jälkeen, kun purkki on täyttynyt testattavalla vedellä. Purkkia pitää käsitellä hanskat kädessä. Koetilanteessa hanskat unohtuivat tässä kuvassa. Kuva: Aleksi Vienonen

Tulosta piti odottaa 8 minuuttia.

Odottelua tulee siten jopa parikymmentä minuuttia. Päälle tulee vielä valmistelutyötä, joihin menee helposti 8–10 minuuttia. Testin tekemiseen pitää siten varata jopa puoli tuntia aikaa. Pikatestinä markkinoitu testi ei siten ole kovinkaan pikainen.

Aivan kuten koronatesteissä, testilevyssä on indikaattoripaperi, johon tulee yksi viiva kohtaan “C”, jos testi on tehty oikein. Mikäli viivaa ei ilmesty kohtaan “C”, on testi tehty väärin tai siinä on jotain muuta vikaa.

Mikäli viiva muodostuu myös kohtaan “T”, on testi positiivinen, eli näytteessä esiintyy maksamyrkyllistä sinilevää.

Testilevyn aukkoon tiputetaan pipetillä kolme tippaa. Kuva: Aleksi Vienonen

Testissämme tähän kohtaan tulee haalea viiva. Aluksi viivaa ei meinannut huomata, mutta testaustiimimme tarkkasilmäisempi jäsen hoksasi viivan.

Pähkäilimme hetken, tarkoittaako tämä sitä, että vedessä todella on maksatoksiineja. Ohjetta luettuamme tulimme tulokseen, että haalea viiva tarkoittaa, että myrkyllistä sinilevää esiintyy hiukan. Uiminen ilman uimisen jälkeen otettavaa suihkua tai sukeltelu suu auki ei olisi enää suositeltavaa. 

Testimme tulos oli hyvin haalea viiva kohdassa ”T”. Tämä tarkoittaa, että vedessä esiintyy jonkin verran maksamyrkyllistä sinilevää. Viiva oli kuitenkin niin haalea, ettei se erotu tässä kuvassa kovin hyvin. Kuva: Aleksi Vienonen

Nopean nettihaun perusteella testin hinta vaihtelee ostopaikasta riippuen melko rajusti. Testiä myydään 15–30 euron hintaan. Hinta on melko kova, koska veneillessä ja mökkeillessä sinilevätilannetta pitäisi periaatteessa seurata jopa päivittäin, jos haluaa välttää myrkyllisen sinilevän aiheuttamat terveyshaitat. 

Tuote on perusteltu etenkin, jos vene- tai mökkireissulla on mukana pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä, jotka uidessaan lähtökohtaisesti aina nielevät vettä. Koska lapset ja lemmikkieläimet ovat pienikokoisia, he ovat myös muita herkempiä sinilevän maksamyrkyille. 

Älä käytä sinileväistä vettä

Sinilevän esiintymän kestoa on mahdotonta arvioida. Jos vedessä on tai tiedät, että siinä on äskettäin ollut sinilevää, muista nämä asiat:

  • Älä ui sinileväisessä vedessä.
  • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan.
  • Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä.
  • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä.
  • Vettä ei suositella pesuvedeksi.
  • Vettä ei suositella tiskivedeksi.
  • Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.
  • Lähde: THL
Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi