Mitä jokaisen veneilijän pitäisi tietää merikarttojen uudistuksesta – Katso video!

Ensimmäinen uuden standardin mukainen veneilykartta on nyt julkaistu. Ensimmäisenä julkaistiin Perämeren eli karttasarja G:n uusi kartta. Vähitellen kaikki Suomen veneilykartat siirtyvät uuteen standardiin. Katso selitysvideo ja opi, mistä uudistuksessa on kyse.
Nyt julkaistu Perämeren merikarttasarja on ensimmäinen Traficomin virallinen veneilykartta, joka noudattaa uutta N2000-standardia. Kuva: Traficom

Suomalaiset merikartat uusitaan vaiheittain noin 5–6 vuoden aikana Perämereltä alkaen. Traficom tiedotti ensimmäisen N2000-standardin mukaisen kartan julkaisusta keskiviikkona 15.6.

Virkamieskielellä uudistus on ristitty sanahirviöllä “N2000 väylä-ja merikarttauudistus”

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan sen myötä merikartoilla ja vesiliikenteen väylillä otetaan käyttöön yksi yhtenäinen “N2000-korkeusjärjestelmään sidottu syvyystietojen vertaustaso, jolla korvataan nykyinen teoreettiseen keskivedenkorkeuteen perustuva taso”. 

Onneksi Traficom on julkaissut aiheesta selitysvideon, joka vääntää rautalangasta, mistä uudistuksessa on oikein kyse. Voit katsoa videon tästä linkistä tai klikkaamalla alla olevaa kuvaketta.

Video: Traficom

Käytä oikeaa vedenkorkeustietoa oikean kartan kanssa

Traficom huomauttaa, että vesillä liikkujan tulee jatkossa huomioida merialueilla entistä tarkemmin Ilmatieteen laitoksen antamat reaaliaikaiset vedenkorkeushavainnot ja niiden ilmoittamisessa käytetty korkeusjärjestelmä. 

Ilmatieteen laitos esittää vedenkorkeustiedot rinnakkain sekä N2000-järjestelmässä että teoreettisen keskiveden suhteen.

– Veneilijän tulee kiinnittää huomiota siihen, minkä korkeusjärjestelmän mukainen merikartta veneessä on. Jos käytössä on uusi, N2000-järjestelmässä oleva merikartta, tulee merivedenkorkeudet katsoa N2000-korkeusjärjestelmän mukaisina, johtava asiantuntija Jarmo Mäkinen kertoo.

Koska N2000-järjestelmän nollataso on nykyisen meriveden keskivesipinnan (MSL) alapuolella, syvyyslukemat kartoilla pienenevät vertaustason muutoksesta johtuen keskimäärin 10–20 cm, mutta vastaavasti Ilmatieteen laitoksen esittämät N2000-vedenkorkeuslukemat ovat saman verran suurempia.

– Käytettävissä oleva vesisyvyys säilyy kuitenkin veneväylilläkin entisellään, kun käytettään N2000 -vedenkorkeustietoa, Mäkinen toteaa.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi