Älä osta soutuvenettä sokkona – Miten valitset pienveneen oikein?

Veneilylehdet ovat yleensä pullollaan moottoriveneiden ja purjeveneiden esittelyitä ja valintaoppaita. Suomen suosituin venetyyppi eli soudettava pienvene loistaa yleensä poissaolollaan. Miten valitaan sopiva soutuvene?

Lasikuituiset soutuveneet näyttävät päältäpäin samanlaisilta, mutta ovat käytössä kuitenkin usein tyystin erilaisia. Moni erehtyy ostamaan soutuveneen sokkona. Vasta rannassa huomataan, että vene ei sovellukaan omaan käyttötarkoitukseen.

Kyse on myös turvallisuudesta. Soutuvene on paitsi Suomen suosituin, myös ylivoimaisesti Suomen vaarallisin vene. Tänä kesänä on puhuttu paljon vesijettionnettomuuksista mediassa. Samalla unohtuu, että huomio pitäisi kiinnittää siihen kaikkein vaatimattomimpaan vesikulkuneuvoon – eli soutuveneeseen.

Nykysoutuveneet turvallisempia

Nykysoutuveneet ovat CE-merkittyjä, eli ne täyttävät viranomaisten niille asettamat perusedellytykset. Vanhoissa soutuveneissä tällaisia merkintöjä ei ole. CE-merkityssä veneessä on muun muassa selkeästi ilmaistu, mikä on veneen maksimikantavuus ja minkä kokoisen perämoottorin veneeseen voi halutessaan asentaa.

Jos mökkirannasta löytyy soutuvene, jota ei ole sertifioitu, olisi sen päivittäminen viisas turvallisuusteko. Hyvä valikoima CE-merkittyjä soutuveneitä löytyy Happy Anglerin verkkokaupasta. Soutuveneen voi tilata suoraan omaan mökkirantaan toimitettavaksi aina Hangosta Rovaniemelle saakka.

Mikä on veneen käyttötarkoitus?

Jokaisen veneen kohdalla valinta alkaa käyttötarpeen määrittelyllä. Tärkeintä on tietää, minkälaisella vesialueella venettä käytetään ja missä keliolosuhteissa.

Mikäli venettä käytetään tyynellä tai lähes tyynellä järvellä tai sisäsaariston suojassa, voi veneeksi valita soutuveneen. Soutuvene on suunniteltu siten, että soutaminen on kevyttä ja vene pitää suunnan soudettaessa. 

Hyvä esimerkki CE-merkitystä soutuveneestä on Kaisla 470 -soutuvene. Tämä malli on saatavilla Happy Angler -verkkokaupasta tarjoushintaan 1799,00 euroa

Mikäli veneellä halutaan lähteä järvelle tai sisäsaaristoon leppeässä kesätuulessa, kannattaa valita soutumoottorivene. Se on soutu- ja perämoottoriveneen välimuoto, jota voi soutaa tai ajaa moottorilla. Tällainen on yleisvene, joka täyttää kohtuullisesti tavallisimmat järvimökkeilijän tarpeet.

Esimerkki soutumoottoriveneestä on Kaisla 525 Erä. Veneen voi ostaa Happy Anglerin verkkokaupasta hintaan 2859 euroa.

Seuraava kokoluokka on perämoottorivene, jota voi soutaa, mutta veneen perä on tasainen, jolloin se ei ole optimaalinen soudettaessai. Airot ja hankaimet kuitenkin löytyvät siltä varalta, jos veneellä haluaa laskea verkkoja, vetää tyynellä kelillä uistinta soutamalla tai jos haluaa rantautua matalaan rantaan. 

Esimerkki soudettavasta perämoottoriveneestä on Kaisla 420. Veneen voi ostaa Happy Anglerilta hintaan 2549 euroa.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi