Ympäristönsuojelu ja perämoottori löivät kättä – Suzuki toi markkinoille meren mikromuoveja keräävän perämoottorin

Perämoottoreita valmistava Suzuki kertoo, että se toi markkinoille moottorin, joka ottaa käydessään talteen meren mikromuoveja.
Suzukin DF11B on yksi malleista, joista löytyy jatkossa järjestelmä, joka kerää käydessään merten mikromuoveja. Kuva: Suzuki

Suzuki asentaa mikromuovit talteen ottavan järjestelmän keskikokoisiin perämoottoreihinsa. Moottorit tulevat myyntiin yhtiön kaikilla markkina-alueilla – mukaan lukien Euroopassa. Suzuki tiedotti asiasta viime viikolla.

Yhtiö tiedotti syksyllä 2020 aloittavansa mikromuoveja keräävän perämoottorin kehittämisestä. Nyt tekniikka on valmis kuluttajille. Järjestelmä tuli tuotantoon heinäkuussa. Tästä kuusta alkaen järjestelmä löytyy viidestä Suzukin mallista: DF140BG, DF115BG, DF140B, DF115B ja DF100C.

Mikromuovien keräysjärjestelmä on asennettu siten, että se ei haittaa moottorin jäähdytystä tai heikennä sen tehoa.

Mikromuovit ovat viime vuosina nousseet otsikoihin. Ne ovat yhä kasvava ongelma etenkin valtamerillä, mutta myös Itämerellä. Mikromuovit kertyvät kaloihin ja myös ihmisten elimistöön.

Mikromuoveja päätyy mereen, kun muovijätteet jauhautuvat ajan saatossa meressä. Muoveja päätyy meriin myös tekokuituvaatteiden pesuvesien mukana. Katujen hulevedet tuovat meriin myös mikromuoveja.

Ympäristöjärjestö WWF arvioi vuonna 2019, että ihmisen elimistöön päätyy jopa viisi grammaa mikromuovia viikossa tai 250 grammaa vuodessa. Yhdysvalloissa ja Intiassa mikromuovia esiintyy juomavedessä kaksinkertainen määrä Eurooppaan verrattuna.

Mikromuovien keräyssysteemi on eräänlainen putkilo, joka kulkee moottorin sisällä. Kuva: Suzuki
Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi