Miten valitset pelastusliivit oikein? – Tarkista ainakin CE-merkintä ja newtonit!

Pelastusliivien valinta ei ole rakettitiedettä, mutta jos ei tiettyjä perusasioita pelastusliiveistä tiedä, voi epähuomiossa hankkia itselleen liian köykäiset pelastusliivit. Sellaiset eivät tositilanteessa välttämättä riitäkään pelastamaan veden varaan joutunutta. Kaikki pelastusliivit vaativat käyttäjältään myös säännöllisiä tarkistuksia ja huolenpitoa.
Keväisin marketteihin ilmestyy pelastusliivien rivistöt. Älä kuitenkaan osta liivejä kiireessä, vaan lue huolellisesti, mihin olosuhteisiin liivit on tarkoitettu ja pohdi, mihin olosuhteisiin ne hankitaan. Kuva: Aleksi Vienonen

Marketin hyllyillä veneilijä saattaa törmätä pelastusliivien rivistöön, mutta myyjää ei ole mailla eikä halmeilla. Silloin saattaa erehtyä ostamaan pelastusliivit sokkona, mikä ei ole viisasta. Mikäli et aivan tarkkaan tiedä, millaiset liivit soveltuvat käyttötarkoitukseesi, kannattaa suunnata veneilytarvikeliikkeeseen, jossa saa asiantuntevampia neuvoja kuin marketista. 

Jos kuitenkin päätät ostaa pelastusliivit ”omin päin”, tärkeintä on tarkastaa, että liiveistä löytyy CE-merkintä. Silloin ne on virallisesti hyväksytty pelastusliiveiksi tai pelastuspukineeksi. 

Tärkeää on myös ottaa liivit ulos pakkauksestaan ja tarkistaa muun muassa saumojen ehjyys, kellunta-aineen ehjyys ja kimmoisuus, kiinnitysnauhojen ja -solkien kunto sekä pintamateriaalin ehjyys. Voi olla myös hyvä idea huolehtia, että liiveillä on palautusoikeus. Usein liivien istuvuuden huomaa vasta ensimmäisellä käyttökerralla. 

Jokaisesta Suomessa myytävästä pelastusliivistä on löydyttävä CE-merkintä sekä tieto siitä, mikä on liivien noste eli newtonien (N) määrä. Liiveissä myös selitetään, mihin käyttöympäristöön liivit on tarkoitettu. Kuva: Aleksi Vienonen

On tärkeää huomioida, että pelastusliivit sopivat omaan vartalonmuotoosi ja painoosi. Vaikka liivit ovat kaupassa usein pussissa, kannattaa niitä siitä huolimatta sovittaa päälle. Harva osaa takkia tai paitaa sovittamatta, joten miksi pelastusliivejä ei pitäisi sovittaa? Valintaa nopeuttaa, jos tietää rinnanympäryksensä ja painonsa.

Huomio N-kirjaimiin!

Jokaisessa CE-merkityssä pelastusliivissä on ilmoitettu, mikä on liivien noste. Nosteen määrä ilmoitetaan voiman yksikköinä eli newtoneina, joiden lyhenne on N. Ostajan ei kuitenkaan tarvitse palauttaa mieleensä peruskoulun fysiikkaa. Luokittelun perusjaottelun ymmärrys riittää.

Suomessa kaikkien pelastusliivien ja kelluntapukineiden tulee täyttää henkilösuojaimista annettujen direktiivien vaatimukset. Tyyppitarkastus perustuu eurooppalaisiin standardeihin, joiden mukaan kelluntavarusteet jaetaan neljään kantavuusryhmään: 50 N, 100 N, 150 N ja 275 N.

Markkinoilla on myös näiden luokittelujen väliin osuvia kantavuuksia ja myös 275 N nosteen ylittäviä liivejä. Pääluokitteluun kuuluu kuitenkin neljä ryhmää.

50 N kelluntaliivit

50 N kelluntaliivit, -takit ja -haalarit on tarkoitettu uimataitoisille. Ne on tarkoitettu käytettäviksi rannan läheisyydessä tai paikoissa, missä apu on lähellä. 

Ne eivät käännä tajutonta uhria selälleen. Tämän luokan kelluntapukineista puuttuu useimmiten kaulus. 

Tämän luokan varusteita ei ole tarkoitettu alle 30-kiloisille lapsille. Veneilykielessä 50 newtonin kelluntapukineista käytetään yleensä sanaa veneilyliivit. 

100 N pelastusliivit

100 newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi suojaisilla vesillä. 

Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selinkelluntaan 10 sekunnissa.

Näitä liivejä valmistetaan ainoastaan oransseina, punaisina tai keltaisina. Näihin kuuluvat yleensä pakollisina heijastin sekä pilli.

150 N pelastusliivit

Pelastusliivit, jotka nostavat 150 newtonia, on tarkoitettu rannikkovesille. Nämä pystyvät kääntämään tajuttoman uhrin selinkelluntaan viidessä sekunnissa.

Veneessä on hyvä säilyttää paukkuliivien huoltosarjaa siltä varalta, että joku putoaa veteen ja liivit pitää huoltaa jälleen käyttökuntoon. Huoltosarjaa tarvitaan myös, jos liivit syystä tai toisesta täyttyvät vahingossa. Kuva: Aleksi Vienonen

Tyypillisesti nämä liivit ovat hiilidioksiditäytteisiä eli niin sanottuja paukkuliivejä. Niissä oleva hiilidioksidipatruuna täyttää liivit hetkessä, jos liivit joutuvat kosketuksiin veden kanssa tai niiden käyttäjä vetää laukaisunarusta. Kolmas vaihtoehto on puhaltaa liivit täyteen suulakkeesta.

Liivit on usein varustettu haararemmeillä, joita on silloin myös käytettävä, jotta liivit voivat toimia oikein. Haararemmejä ei pitäisi koskaan leikata pois.

275 N pelastusliivi

Nelijakoisen luokittelun parhaaseen eli 275 newtonin luokkaan kuuluvat hiilidioksiditäytteiset liivit, jotka on tarkoitettu käytettäviksi avomerioloissa vesitiiviiden ja painavien asusteiden kanssa. 

Nämä liivit kääntävät uhrin tajuttomanakin selinkelluntaan viidessä sekunnissa. 

Tämän luokan liiveissä on usein lisäksi erilaisia kiinnikkeitä ja valjaita, joilla veneilijä voi kytkeä itsensä veneeseen kovassa purjehduskelissä.

Muista kuitenkin, että vain päälle puettu, oikein käytetty, tarkastettu ja huollettu pelastusliivi voi pelastaa. Kaikissa pelastusliiveissä pitää seurata tarkasti liivien valmistajan kirjallisia ohjeita oikeasta käytöstä, tarkastuksista ja huolloista. 

Tämä korostuu hiilidioksidipatruunoilla varustetuissa paukkuliiveissä. Tyypillisesti niiden laukaisin ja patruuna on vaihdettava joka toinen vuosi. Liivien tiiveys ja kunto on tarkistettava kerran vuodessa. Silmämääräisesti ne pitäisi tarkistaa ennen jokaista käyttökertaa.

Muista säilyttää veneessä paukkuliivien huoltosarjaa siltä varalta, jos laukaisinnarua vedetään vahingossa tai joku putoaa veden varaan, jonka jälkeen liivit pitää huoltaa jälleen käyttökuntoon.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi