Kalakeitto kruunaa veneilypäivän – Höyryävä soppa tuo koleaan säähän lämpöä ja hyvää mieltä

Kalakeittoreseptejä on varmasti tasan yhtä monta kuin on kokkaajaakin. Venekokkailussa ei kannata lähteä vaikeamman kautta, koska veneessä tilat ovat ahtaat ja yksinkertainen on kaunista.
Lohikeittoon riittää yksi keittolevy ja retkikattila. Kuva: Aleksi Vienonen

Lohissoppa toimii veneruokana hyvin, koska sen voi helposti valmistaa vain yhdellä keittolevyllä tai jopa retkikeittimellä. Kokkikirjojen ja netin reseptien kalakeitto-ohjeet ovat usein hieman liian mutkikkaita veneilyyn, joten tässä on kalakeittoresepti, joka on toteuttavissa myös pienessä veneen pentterissä (eli keittiössä) ja heiluvassakin veneessä (huolehdi kuitenkin, että kattila on joko kytketty kiinni tai pidät sitä kattilan kahvasta veneen heiluessa).

Ainekset:

4 dlvettä
4 kplkokonaista maustepippuria
1 kpllaakerinlehti
1 kplsipuli
n. 350 gperunaa
n. 300 gperattua lohta tai muuta kalaa
n. 1/2 tlsuolaa
1 dlkuohukermaa
n. 1/2 dltilliä

Valmistusohje:

  1. Keitä vesi. Nakkaa mukaan maustepippurit, laakerinlehdet ja hienonnetut sipulit. Keitä viitisen minuuttia
  2. Lisää perunat kuutioina, tai jos on kiire, niin neljään osaan lohkottuina. Jatka keittämistä kymmenisen minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Kokeile kypsyyttä ottamalla peruna lautaselle – jos peruna menee kahtia kevyellä lusikan painalluksella, ovat potut kypsiä.
  3. Lisää nahaton ja ruodoton kala kuutioiksi leikattuna (ei tarvitse olla kuutioita, kunhan vain jotenkuten paloina). Mausta suolalla. Anna kiehua hiljaa pari-kolme minuuttia. Lisää kerma ja hienonnettu tilli.
  4. Tarjoile saaristolaislevän kanssa. Ruokajuomaksi sopii kotikalja tai olut.
Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi