Pääkirjoitus: Ei anneta koleuden haitata

On sääli, jos veneilyn suosio kääntyy laskuun vain, koska kevät on ollut kolea ja etelänmatkalle pääsee jälleen. Myös hiilijalanjäljen ja ympäristön kannalta kotimaassa tehty venematka perheen kanssa on usein vähemmän kuormittava kuin koko perheen pakkaaminen lentokoneeseen kohti Aurinkorannikkoa.
Veneily on brändätty lämpimien hellekesien harrastukseksi. Tämä imago myy, mutta saattaa synnyttää myös mielikuvan, että kolealla tai sadekelillä ei voisi veneillä. Kuva: Shutterstock.com

Kevät on ollut kolea, jäät lähtivät Etelä-Suomessa myöhemmin kuin normaalisti ja alkukesänkin sää näyttää hieman apealta. Hyviä syitä jättää veneen vesillelaitto viime tinkaan tai varata kesälomamatka etelän lämpöön ja hylätä hyvä harrastus.

No eivät ole.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet veneilyn vinkkelistä täysin poikkeuksellisia. Koronaepidemia pysäytti käytännössä ulkomaille suuntautuvat lomamatkat kokonaan. Kotimaanmatkailu ja luonnossa liikkuminen kokivat ennennäkemättömän nosteen. Myös veneilyn suosio nousi huikeasti.

Kaikki nämä olivat positiivisia asioita. On ollut vain hyvä, että ihmiset ovat ymmärtäneet, kuinka hieno matkailukohde oma kotimaa on. On hienoa, että ihmiset, jotka eivät aiemmin juuri luonnossa liikkuneet, löysivät metsät, purot, kallioiset saaret ja kauniin saaristoluonnon.

Toki ilmiöllä oli varjopuolensakin. Vesillä oli etenkin viime kesänä paljon veneilijöitä, joilla tiedot ja taidot eivät aivan riittäneet. Erilaisia vesiliikenneonnettomuuksia tapahtui viime vuonna ennätysmäärä. Toki lämmin sääkin vaikutti viime kesänä.

”Olemmeko unohtamassa, että meillä on kaunis kotimaa, jossa on hyvä matkustaa ja veneillä.”

Luonnossaliikkumisen buumissa osalla taas oli hukassa retkeilyn perussäännöt. Ulkoilualueilla ja metsissä kulkeneet uusretkeilijät eivät aina huolehtineet jätteistään asianmukaisesti. Monelle oli myös vierasta, että nuotion tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan tulet voi tehdä lähtökohtaisesti vain tarkoitusta varten tehdyillä tulentekopaikoilla, ja silloinkin usein vain, mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa.

Kun viranomaisten koronasuositukset ja -määräykset sekä matkailurajoitukset ulkomaille on suurelta osin kevään aikana poistettu, on elämä alkanut ihmisillä palata korona-aikaa edeltäneisiin tapoihin. Metsäpoluilla on jälleen tilaa, venekerhojen venetelakoilla ei näy innokasta etätyöläisten joukkoa korjaamassa venettään ja yhä useampi kaveri postaa Facebookiin lomakuvia Etelä-Euroopan lomakohteista.

”Veneily tarjoaa hyvän näkökulman Suomen luontoon sekä rannikon ja sisävesien kaupunkeihin.”

Mutta heitämmekö samalla pois kaiken sen arvokkaan, minkä koronavuodet ovat meille opettaneet? Olemmeko unohtamassa, että meillä on kaunis kotimaa, jossa on hyvä matkustaa ja veneillä. Veneily tarjoaa hyvän näkökulman Suomen luontoon sekä rannikon ja sisävesien kaupunkeihin. Veneilyn lisääntyminen on ollut hyvä asia ja hyvä suuntaus.

On sääli, jos veneilyn suosio kääntyy laskuun vain, koska kevät on ollut kolea ja etelänmatkalle pääsee jälleen. Myös hiilijalanjäljen ja ympäristön kannalta kotimaassa tehty venematka perheen kanssa on usein vähemmän kuormittava kuin koko perheen pakkaaminen lentokoneeseen kohti Aurinkorannikkoa, saati sitten, jos matka suuntautuu Kaukoidän kohteisiin tai muualle valtamerten taa.

Ja kylmä sää on vain varustelukysymys. Jos veneessä lämmityslaite on asianmukainen ja veneilyvaatteet kunnolliset, on aivan sama, onko ulkona kylmä vai lämmin. Veneily voi jopa olla mielekkäämpää pilvikelillä, kun aurinko ei häikäise, hiki ei valu, eikä iho kärvenny.

Oikein hyvää veneilykesää kaikille Veneilyuutisten lukijoille! Muistakaa, että veneillä voi vähän koleammallakin säällä.

Kirjoittaja on Veneilyuutiset-verkkojulkaisun päätoimittaja.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi