Jenni Karjalaisen kolumni: ”Hangon regatta on purjehdusfestivaali ja mielentila”

Vanhan tositarinana kulkevan vitsin mukaan heinäkuun alussa Hangon regatassa bilettävät nuorisolaiset ihmettelevät, miksi kaupungissa on niin paljon purjehtijoita. Voi maakrapuja, eivät ymmärrä, mistä jäävät paitsi! Bilettää voi missä tahansa, onhan Suomi kivoja kesäkaupunkeja ja -tapahtumia pullollaan.
Hangon Ragatta
Hangon regatassa ei juuri nukuta. Kuva: Jenni Karjalaisen kotialbumi.

Hangon regatta on sekä urheilutapahtuma että urheilutapahtumaksi naamioitu purjehdusfestivaali, joka irrottaa ihmisen arjesta tehokkaammin kuin mikään. Hangon regatta on purjehtijoiden vuosittainen suurtapaaminen, rinnakkaistodellisuus ja pitkälti myös mielentila, johon ei voi ponnistaa pelkästään mantereelta käsin.

Koin ensimmäisen purjehdusregattani Hangossa kahdeksan vuotta sitten. Eihän se mikään helppo rutistus ollut. ”Onneksi olit harjoitellut nuorempana”, totesi Hangosta kotoisin oleva ystäväni, jonka kanssa totta tosiaan olimme olleet teinivuosina mukana muodostamassa regatan ”häntänä” tunnettua, purjehdustiedotonta ja -taidotonta biletysmassaa.

Kotiintuomisena oli käheä ääni

Ensimmäisessä oikeassa Hangon regatassani purjehdimme kilpaa peräti neljänä päivänä, kun perinteistä viikonlopun saaristoajelua seurasi maanantaina IRC-veneiden ratakilpailu. Koin tuolloin ensimmäisen kunnon broachini (suom. purjeveneen kallistuminen niin, että peräsin menettää otteen vedestä ja vene kääntyy rajusti tuuleen), solmin ensimmäiset, edelleen jatkuvat purjehdusystävyyteni ja taisin löytää purjehdusheilankin. Opin, että rantalegit (suom. rantaa pitkin kulkeva etappi tai siirtymä) ovat viikonlopun kisaetapeista raskaimmat ja saaristoradalle on hyvä lähteä jo senkin vuoksi, että ehtii välillä vähän levätä.

Kotiintuomisina oli käheä ääni ja ensimmäinen purjehdusmitalini. Tuon kesän jälkeen olen suunnistanut Hankoon regataksi aina. Se on jokaisen kesän ehdottomia kohokohtia.

Mikä tekee Hangon regatasta erityisen? Purjehdus ja purjehtijat, tietysti. Omina luokkinaan purjehtivat yksityyppiveneet kisaavat enemmän tosissaan kuin tasoitussäännöillä seilaavat erikokoiset ja -tyyppiset köliveneet, mutta rento tunnelma yhdistää kaikkia. Lajiluokissa ratakisaa ajamassa on monesti Suomen purjehduksen ykkösosaajia, kun taas saaristoradalle uskaltautuvat nekin, joilla spinnu (suom. pallopurje) nousee vain Hangon regatan myötätuulipätkällä.

”Kisataan tosissaan, muttei totisesti.”

Vaikka kisa kestää vain kolme päivää, perjantaista sunnuntaihin, ehtii siinä päästä jo laitostuneeseen rutiiniin. Aamulla herätään muutaman tunnin unien jälkeen ja pistetään kahvi tippumaan, aamiaista suuhun sekä eväät ja purjehdustarvikkeet valmiiksi. Rannassa veneellä ollaan viimeistään yhdeksältä. Startit pamahtavat kello 11 aikoihin. Kisataan tosissaan, muttei totisesti.

Iltapäivällä palataan rantaan, juodaan ehkä ensimmäiset virvokkeet veneessä ja seuraavat rantabaarissa, käydään saunomassa ja syömässä, tavataan kymmeniä tuttuja, joista monia näkee vain kerran vuodessa. Yritetään malttaa lähteä ajoissa nukkumaan, muttei osata. Aamulla herätään muutaman tunnin unien jälkeen ja jatketaan.

Nuku varastoon!

Aidon Hangon regatan mahdollisille ensikertalaisille haluan jakaa muutaman vinkin:

Nukkumisaikaa kannattaa varata ennen ja jälkeen regatan. Lepoa tarvitaan sekä valmistautumiseen että palautumiseen, koska tapahtuman aikana ei kuitenkaan ehdi eikä malta.

Jos kuitenkin kuvittelee haluavansa nukkua, ei missään nimessä kannata yrittää sitä veneessä. Eikä muuallakaan Hangon keskustassa. Jos haluat Hangon regattana viettää rauhallisen viikonlopun, tee kuten hankolaiset tekevät ja poistu kaupungista.

Hangon regattaa ei kannata suunnitella. Aikataulun muodostaa kisaohjelma ja muuta on turha yrittää.

Nesteytyksestä kannattaa pitää huoli. Alkoholijuomia useimmat osaavat itsenäisesti nauttia riittävästi ja ylikin, mutta myös vettä kannattaa juoda. Ystäväni suosii regatassa sinkkipitoista ja alkoholitonta Hyvää iholle -juomaa. Sitä voi tarvittaessa käyttää myös lantrinkina. Iho pysyy kirkkaana ja mieli virkeänä.

Jos sinulla ei ole venettä, niin ei huolta: veneitä Hangon regatassa riittää. Purjehdustaitoiselle gastille (suom. purjeveneen miehistön jäsen) voi löytyä aamulla pikatilaus rannasta, jos osa miehistöstä on uupunut rantaetappien rasituksiin.

Hangon regatta purjehditaan 8.–10. heinäkuuta.

Kirjoittaja on purjehdukseen ja lainelautailuun hurahtanut helsinkiläinen.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi