Patenttiratkaisu juhannuksen lossiruuhkiin – Aja auto mereen!

Tuntuuko tutulta? Omalle (tai kaverin) saaristomökille pitäisi päästä juhannuksen viettoon, mutta lossijonot ahdistavat jo viikkoja ennen lähtöä. Ei hätää! Amerikkalaiset ovat keksineet ratkaisun.
H1 Panther amfibioajoneuvo
Uudella amfibioajoneuvolla voi saapua mökkirantaan toimintaelokuvien tyyliin. Kuva: H1-Pantherin esittelymateriaalit

Vesillä kulkevat autot eivät ole mikään uusi ja ihmeellinen asia sotateollisuudessa. Panssaroidut miehistönkuljetusautot meillä ja muualla ovat pystyneet vesistöjen ylitykseen jo pitkään. Amerikkalaisilla näitä oli jo toisessa maailmansodassa – ja Suomellakin 1970–1980-luvuilta lähtien.

Siviilikäyttöön ei näitä kuitenkaan juuri ole saatu. Ja harvoin amfibioajoneuvo pystyy kulkemaan juuri ryömintänopeutta nopeampaa liikuessaan vedessä.

Amerikkalaiset ovat kuitenkin näppäriä insinöörejä. He ovat luoneet kuluttajille markkinoitavan amfibioversion legendaarisesta USA:n armeijan Humvee-maastoautosta.

Uusi “vesiauto” on risititty nimellä H1-Panther. Auto on runsaasti varusteltu maantiekäyttöön, ja kulkee normaalia maantienopeutta. Vesillä auto pystyy kulkemaan liukunopeutta. Valmistaja ilmoittaa huippunopeudeksi vesillä  peräti 35 solmua (n. 65 km/h). Veneautoon mahtuu 5–6 matkustajaa.

Vesillä auton voimanlähteenä on Mercuryn Bravo 2 perävetolaite. Auto nousee vesillä liukuun 6 sekunnissa. Täydellä polttoainetankilla autolla veneilee valmistajan tietojen mukaan noin 83 meripeninkulmaa (155 km). 

Auton kuluttajahinta on USA:ssa 465 000 dollaria (n. 442 000 euroa). Jos auton haluaa ostaa, kyselyä voi laittaa auton esittelysivulta löytyvällä verkkolomakkeella. Auton kuluttajamyynti alkoi viime viikolla.

Jos autoveneen haluaa Suomeen, päälle tulisi toki vielä verot, tullit ja rekisteröintikulut. Trafin byrokraatit saattaisivat olla ihmeissään, mihin rekisteriin vene pitäisi rekisteröidä – veneeksi vai autoksi (vai kenties autoksi ja veneeksi).

Ajatus veneestä, jonka voisi ajaa venerampilta alas, on kiehtova. Ehkä näitä joku päivä näkyy Suomenkin vesillä.

Katso video Humvee autoveneestä tästä linkistä tai klikkaamalla alla olevaa kuvaketta.

Kirjoittaja

JAA

Lue seuraavaksi